onsdag 13 maj 2020

Varför är betalningar så känsligt?

Det där med privatekonomi, pengar och betalningar är en känslig fråga för en del personer. Det har jag märkt även i forskningen där det t.ex. kan uppfattas som en integritetskränkande fråga om man ber respondenten uppge inkomst i t.ex. en enkätstudie. Och jag minns en studie vi gjorde om e-handelsbetalningar för några år sedan, då vi hade väldigt svårt att ens få tag på respondenter. Det var ganska få som ville prata om hur man gör sina betalningar, hur man resonerar kring olika betalningsalternativ, varför man betalar på ett visst sätt och vad man tycker är en bra eller dålig lösning. Men de människor vi fick fatt på och som deltog i studien delade mycket generöst med sig av sina tankar kring betalningar och det blev en bra rapport till uppdragsgivaren.

Det har givetvis hänt massor vad gäller betalningslösningar och betalningsbeteenden sedan vi på SIIR gjorde den studien 2015-2016 tillsammans med Collector. Inte minst har Swish på allvar fått en plats i svenskarnas digitala plånbok och vi swishar i alla åldrar, för olika ändamål och vid olika tidpunkter. Swish har också fyttat fram sina positioner vad gäller sitt erbjudande till B2B och allt oftare ser man som konsument att kommersiella aktörer har Swish i sin meny av betalningslösningar. Men den där känsligheten kan man fortfarande ana emellanåt.

Idag reagerade åtminstone jag positivt när Swish senaste nyhet lanserades, möjligheten att påminna en vän/bekant att de faktiskt inte har betalat tillbaka för lunchutlägget eller fikan på stan. Funktionen går under benämningen "Förfrågningar". Jag fick faktiskt en sådan förfrågan idag och kunde skamset konstatera att jag inte betalat min dotter för senaste utlägget hon gjort för min räkning. Eftersom jag är en person som vet med mig att jag har lätt för att glömma saker, så brukar jag nästan drabbas av ångest vid de tillfällen då jag måste be någon annan lägga ut för mig, eller om vi i ett sällskap inser att det är bättre att en person betalar och vi andra ersätter i efterhand. Jag avskyr att stå i skuld eller vara någon skyldig och säger ibland rätt ut till vänner: "var inte rädda för att påminna mig om en skuld, om jag inte betalat något så är det för att jag glömt, inte för att jag inte vill betala tillbaka". Så tjänsten "Förfrågningar" på Swish sitter som handen i handsken för min del. Den är perfekt!

Men det finns givetvis invändningar mot funktionen och jag är inte förvånad. För när det handlar om våra plånböcker och betalningar, då utvecklar människor ibland ett extremt integritetsbehov som tar sig uttryck i form av "oro". Enligt tidningen Expressen har några av deras läsare hört av sig och ställt frågor som t.ex.:
-Är detta en tiggerifunktion och en möjlighet att lura äldre?
- Kommer det nu att bli möjligt för "penninginsamling"? Massutskick om önskemål att skicka pengar till välgörande ändamål?
Det kommer säkert att komma ännu fler invändningar mot den nya tjänsten på Swish för det tar tid för oss att ändra mindset. Och att arbeta med och utveckla innovationer i betalningsbranschen måste sannerligen vara en stor utmaning eftersom integritetsaspekterna vad gäller plånboken tycks vara cementerade i vissa grupper.

Jag tycker att Getswish VD Anna-Lena Wretman gör en bra presentation av deras målsättning och vision om hur deras olika tjänster ska utvecklas och jag hoppas att svenskarna har kommit lite längre idag vad gäller attityden till betalningar och integritet. För det är viktigt att utvecklingen hänger med när det gäller betalningsalternativ. I annat fall riskerar vi som konsumenter att sitta fast i händerna på ett fåtal aktörer som därmed kan sätta vilka priser de vill på betalningstjänster. Av det skälet är det också viktigt att vi får ännu fler innovationer vad gäller betalningsfunktioner framöver.

Och du - om det är så att jag är skyldig dig för något utlägg, så påminn mig! Det kan du göra via Swish:-) :-)


//Malin Sundström, Högskolan i Borås

1 kommentar:

  1. Mycket bra funktion. Händer att man glömmer att slutföra betalningen med bank-id. Framför allt då man står o snackar o tackar. En dag ringde svärmors frisör och frågade lite skamset om jag verkligen betalt 1500kr dagen innan. Det hade jag ju inte, eftersom jag stod ju o snackade efter att jag startat betalningen o sen glömde jag att bekräfta med bank-Id

    SvaraRadera