måndag 7 oktober 2019

Drottning Silvia på Sveavägen


Nu har det äntligen hänt. Och jag fick gåshud då jag besökte Clas Ohlson Lab Store på Sveavägen i Stockholm. För inte nog med att jag välkomnades av butiksmedarbetaren Sylwia Ston på ett sätt som gjorde att jag verkligen kände mig hemma i deras butik, så kunde jag också konstatera att butiken var upplagd på ett sätt som forskarkollegor i UK och jag började skriva om redan 2016. Här fanns BUTIKEN  som Vassilios Ziakas, Christine Lundberg och jag hittills bara hade sett i våra tankar!
Clas Ohlson Lab Store, Sveavägen 52, Stockholm.


För att göra en lång historia kort, så har vi slitit med ett vetenskapligt manuskript under lång tid, där vi menar att framtidens butikskoncept måste bygga på interaktion, participatorisk kultur, personliga möten, dramaturgi, lekfullhet, passion och en atmosfär som så långt det är möjligt, underlättar för oförglömliga upplevelser. Manuskriptet som fortfarande bearbetas, har nu en annan titel, men från början arbetade vi med den här preliminära titeln: Put the show in store experiences: The design of the immersive shopper, space, and staff. 

Och syftet var formulerat så här, när vi började skriva:

Thusly, the purpose of this paper is to examine store experiences under the prism of popular culture integrating theories of experiential marketing, fan consumption, dramaturgy, and staging of place and staff. This examination contributes to the development of a comprehensive framework of store experiences providing a popular culture experiential-grounded and situational-driven set of tactical means that can be potentially implemented for the design of immersive retail experiences.


Men, jag ska inte trötta er med teoretiska texter eller forskarens bitterhet över att redaktörerna i vetenskapliga tidskrifter inte förstår vår storhet:-) utan istället glädja mig åt att Clas Ohlson Lab Store på Sveavägen i Stockholm gör det som vi skriver teoretiskt om. Ni får själva dra slutsatser om det här kan vara framtidens butikskoncept.

Vid den här "stationen" kan kunden ladda upp foton från sin mobil, och äntligen, göra något kul av den där favoritbilden: ett vykort, ett större foto, en fotobok etc. Förstår du inte hur man gör så finns det alltid någon till hands som hjälper dig.

Här kan du ta en kopp kaffe och browsa runt i Den Långa Svansen (Clas Ohlsons fullsortiment) eller skanna varar från butiken och få veta mer om just dessa prylar. 
Här är Sylwia Ston, tjejen som skämtsamt sa till mig: Jag heter  Sylwia, men för att människor ska komma ihåg vad jag heter så brukar jag säga, precis som Drottning Silvia. Under tiden som jag var i butiken hejade kunder på Sylwia och hon hejade på kunder som om hon kände alla väldigt väl. Det fanns inte någon i butiken som inte hade ett leende på läpparna. "Jag vill att man ska känna sig som hemma när man kommer hit" fortsätter Sylwia. 


Här finns spel och lek för de minsta    

Inredning och uttryck i butiken är svår att beskriva, även för en handelsforskare som jag. Men det känns mysigt. Och hemtrevligt. Det känns som att man får lust att upptäcka när man går runt i lokalen. 
Och det är tydligt att Clas Ohlson har insett att det där med att fixa hemma, inte är en aktivitet som alla svenskar klarar av själva. Tanken att få hjälp med hemmafixet är något som tilltalar åtminstone mig. 
Dessutom kan jag låna en cykel om jag får för mig att handla mer prylar än vad jag orkar bära (tror jag i alla fall, jag frågade aldrig specifikt om just cykeln som stod vid entrén) 


//Malin Sundström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar