tisdag 12 mars 2019

Dubai och Ullared

Shopping är en aktivitet och fenomen som funnits länge och har genom tiderna blivit både hyllad och ifrågasatt. I rådande samhälle där medvetenheten om överkonsumtion är tydlig, så är shopping troligen mest en kritiserad aktivitet. Men, man får inte glömma bort att både platser och städer skulle vara betydligt mer ointressanta om det inte fanns ett shoppingutbud.

På plats i Dubai så uppkom flera intressanta diskussioner om just aktiviteten shopping, bl.a. att shopping som fenomen ofta innehåller ett antal rutinartade handlingar: man går in i en butik, skapar sig en överblick av utbudet, går runt, tittar/känner på produkterna, man kanske tar en varukorg, man besöker ett provrum för att testa plaggen, vi står i kö, vi våndas över beslut, vi bestämmer oss, vi ställer oss i nya köer, vi betalar, vi tar med oss varan i en kasse etc etc. Men hela den här köpresan kan vi slippa, om vi istället väljer att handla online. Den fysiska platsen (butiken/köpcentrat) är inte längre helt avgörande för aktiviteten shopping, vilket i sin tur har gjort att den fysiska butiken som institution håller på att omformas.

Egentligen kan det nästan kännas märkligt att det finns människor som fortfarande väljer att besöka den fysiska butiken och genomgå de rutinartade handlingar som en köpresa innebär i praktiken. Men något är det helt klart som lockar. Detta något försöker vi fånga i vår shoppingstudie som kommer att jämföra ett antal shoppingdestinationer, där Dubai var första stoppen. Nästa stopp var Ullared. I sommar blir det någon shoppingdestination i UK. Den fråga som gäckar oss är hur man lyckas få folk att vilja besöka en shoppingdestination och vi använder oss av lite annorlunda angreppssätt för att förstå frågan, t.ex. populärkultur och fandom.

Ta till exempel Ullared och Gekås där man så tydligt lyckas attrahera konsumenter som är fyndletare. Att fynda har blivit en del av underhållningen, men man erbjuder också möjligheter att ta selfies ihop med Ola-Conny eller Morgan, man kan tävla om att ha det längsta kassakvittot, man kan delta i olika typer av underhållningsevenemang (som t.ex. deras Krogshower) och man kan också ha tur och vara där när dokusåpan Ullared spelas in. I Ullared har man lyckats ge kunderna många fler motiv för ett besök, än enbart låga priser. Och man har till och med lyckats skapa en underhållning av själva fyndletandet. För vem vill inte vinna tävlingen om längsta kassakvittot? Det är komplexa motiv som faktiskt gör att vi tar oss till Ullared, och det kan vara värdefullt att lyfta näsan från retailvärlden, och se på dessa motiv med hjälp av populärkulturens glasögon.


I Mall of Emirates kunde vi se att det är viktigt att erbjuda ett avbrott från de rutinartade handlingarna. Man var bra på att erbjuda oväntade aktiviteter, som t.ex. att plötsligt erbjuda alla kunder gratis burritos. D.v.s. till de 1.000 första kunderna. Dessutom bjöds kunderna på musikunderhållning och smakprov av olika slag. 
Foto eget: köerna till gratis burritos
Ett annat attraktivt erbjudande var möjligheten att slippa släpa runt på kassar, utan istället låta butikerna samordna leveransen hem till kunden eller en möjlighet att hämta upp sina inköpta varor på vägen hem. 
Foto eget
//Malin Sundström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar