måndag 17 december 2018

Kunderna swipar bort företagen

Förr i tiden fanns det riktiga reor. Så sa en kollega till mig häromdagen och jag nickade lite disträ. Men sedan hajade jag till. För det hon sa fick mig att tänka på hur det var förut. När butikerna reade ut sina lager med regelbundenhet vilket innebar att man kunde förvänta sig en rejäl mellandagsrea och en sommarrea. Jag minns tex att NK bara hade två reor om året; vinter- och sommarrea. Det innebar att man inte hade någon mellandagsrea, utan väntade med sin vinterrea till den 7 januari. Detta var år 2009. Då var reorna nästan något man såg frame mot. Nu är allt ändrat och 9 år senare är vi fullkomligt dränkta I reor och fenomen som t.ex. Singles Day och Black Friday.

Vi är också helt överösta av erbjudanden och företagen bönar och ber oss att vara med I just deras kundklubb. För att tacka ja lockas vi med rabatter och engångserbjudanden. Vi samlar poäng på allt vi köper och får ännu mer rabatt.

Som företag förstår jag inte hur man kan fortsätta vara en del av den här cirkusen. Hur kan man tro att det går att konkurrera med pris, när alla gör det? Det blir som en nedåtgående spiral där omsättningshetsen tvingar företagen att sälja mer, och när man måste sälja mer, så sänker man priserna. Inte ens kunden gynnas av en sådan negative utveckling, för i takt med att priserna sänks, så påverkas också kvaliteten negativt. Precis som tillverkningsmetoder, arbetsförhållanden i produktionen, transportsätten etc.


Förutom dessa uppenbara negativa konsekvenser av en ständig rea-limbo uppstår något annat mycket negativt vad gäller kundrelationen: utbytet minskar i värde och kunden tappar tron på företaget. För om en relation ska vara hållbar krävs att två parter utbyter något av värde för båda två. Och man måste byta jämnt. Är varan värd 40 kronor, ja, då betalar man 40 kronor för den och får varan istället. Företaget får pengarna. Kunden får varan. Men om tillräcklig manga kan sälja varan för 40 kr, då kommer snart någon som kan sälja den för 39 kr. Då går kunderna dit. Lojaliteten försvinner lika snabbt som man swipar bort en oönskad bild på sin mobilkamera.  

Nej, det är nog dags att tänka nytt om handeln vill leverera kundvärde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar