torsdag 22 november 2018

Mat.se tar fajten!

I början av 2017 bekantade jag mig med Mat.se genom att göra ett antal intervjuer med ägare och medarbetare. Sedan dess har mycket hänt, bl.a. har de fått nya ägare och ingår nu i Axfood-koncernen. Kanske är det därför som Mat.se imorgon väljer att göra något ganska uppseendeväckande - de vägrar vara en del av Black Friday! Axfood har ju gjort sig kända för ett tydligt hållbarhetstänk. De tar helt enkelt fajten mot överkonsumtion och rea-hysteri som inte ens gynnar konsumenter i sista änden. Och vad de gör är att stänga ner Mat.se's sajt under den tid som de själva beskriver som "prime time" för att istället uppmana sina kunder att göra något vettigt av det som redan finns i kylskåpet. Ta rätt på dina rester, var kreativ, bidra till minskat matsvinn! På Mat.se's sajt finns också en guide på hur du kan rensa i skafferi och kylskåp och lyckas fixa till en måltid.

Skärmdump från Handel.se

Kanske tänker någon att det här som Mat.se gör enbart är en PR-grej, ett jippo för att sticka ut? Men jag tror faktiskt inte det. För en gångs skull tror jag faktiskt att det finns något äkta i den här handlingen. För jag har gått tillbaka till mina intervjuer som gjordes med bl.a. en av dåtidens ägare till bolaget, Måns Danielson. Och där ser jag (och hör jag), svart-på-vitt, att det faktiskt finns en vision om något bättre, om något mer hållbart, om The Greater Good. För där säger Måns följande:


Hållbarhet är superviktigt. Det är faktiskt det som driver oss. Vi har märkt att många kunder slänger mindre mat när de handlar online. Detta går aldrig att bevisa men uppfattningen är fortfarande denna. Och de köper mindre godis, och gör färre impulsköp. Ibland tänker jag att vi kanske kan uppmana kunden att inte köpa saker i onödan, att tala om att du redan har det hemma osv. Det vore fantastiskt. Då har vi gjort något bra...och på köpet kanske vi också får kunder som tror på samma som vi. (2017-03-02)

Från säkra källor har jag också hört att när beslutet togs på Mat.se att göra det här sträckte alla medarbetare lite extra på sig. Stoltheten var tydlig och någon hade också sagt: Sjutton vad coolt det är att få jobba på en sån här arbetsplats!

Själv är jag glad att jag då och då handlar på Mat.se. Kanske ska jag till och med börja handla därifrån lite oftare. För sådana här aktiviteter andas respekt. Respekt till er på Mat.se som vågade ta det här beslutet!!!

//Malin Sundström 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar