torsdag 18 oktober 2018

Innovativt och hållbart stavat AVAVAV

För ett tag sedan ombads jag skriva en krönika till Borås Tidning och Sjuhärads Affärer. Specialnumret skulle ha temat hållbarhet, men jag behövde alls inte känna mig tvungen att skriva om just det sa journalisten. Ungefär samtidigt fick jag en inbjudan av Konsumentverket som i samverkan med Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen ansvarar för dialoger om hållbara värdekedjor med fokus på miljö. Jag behövde inte alls prata om hållbara konsumentbeteenden sa de ansvariga från Konsumentverket.

Det där var två inbjudningar som satte en del tankar i rörelse hos undertecknad. Det kändes som att det fanns en föreställning om att en företagsekonom som forskar om handel inte har något intresse för hållbarhet. Men jag skrev en krönika om hållbarhet och konsumtion. Lika dito föreläste jag i Stockholm om hot och möjligheter för hållbara textila värdekedjor, med ett fokus på e-handelskunden. Dagen i Stockholm som gick under temat Textil - konsumtion och användning i en digital värld utifrån ett miljö och kemikalieperspektiv, samlade en skara människor som uppenbart delade ett brinnande intresse för cirkulär ekonomi och lust att utveckla lösningar som bidrar till mindre konsumtion och bättre mode- och textilprodukter. Kul tänkte jag, och lyssnade på goda exempel från Varité, Houdini och Sabina & Friends. Mindre kul tänkte jag efter ett tag, när jag tittade på de ekonomiska resultaten från dessa företag.  Ingen visade positiva siffror.

Samtidigt fick jag hade en gnagande känsla under tillställningen att dialogen hade utelämnat en viktig variabel i jakten mot bättre och mer hållbar konsumtion: DETALJHANDELN! Det kändes som att handeln betraktades som en liten och ganska oviktig del i det som beskrevs som en hållbar värdekedja. Och jag började misstänka att man sällan eller aldrig funderat över handelns betydelse för hållbarhet och dess förmåga att faktiskt bidra med hållbarhet. Inte minst genom nya butiksformat, avancerad logistik och kundinsikt, men också genom det fantastiska återvinningssystem som dagligvaruhandeln arbetade för och som nu för tiden betraktas som en självklarhet. Att man dessutom tjänar pengar på lösningen är som grädde på moset. Nej, handeln borde bli mycket bättre på att tala om hur duktig man är på hållbarhetsarbete, och allmänheten mer imponerad av det som sker.

Ganska besviken lämnade jag dialogen och bestämde mig för att besöka Adam Fribergs nya butik på Smålandsgatan 20, AVAVAV.
Foto: eget
Jag hade tidigare i år inspirerande samtal med Adam och kände till en del om hans nya affärsidé.  Men ändå blev jag positivt överraskad. För han hade verkligen lyckats genomföra den där omöjliga idén om att skapa multifunktionella butiksytor. Ytor där man inte bara bedriver försäljning, utan även arbetar med PR-event, sortimentsplanering, designförslag, kampanjarbete etc. Dessutom erbjuds personliga kundmöten, rådgivning, samtal, fika, skratt och en och annan ren affärstransaktion. Idén att ha showroom och kontor i ett är lysande eftersom du drar ner på hyreskostnader och får en naturlig kundnärhet i allt arbete. Och som kronan på verket ramas konceptet in av genomtänkt produktionsidé där syftet är att få kunder att köpa färre plagg - men bättre och rätt från början. Det finns sällan mer än 20 plagg i en serie, så risken att man producerar mer än vad som säljs minskar dramatiskt och ledtiderna är blixtsnabba.

Foto: eget
Jag klev in på kontoret/i butiken och välkomnades av Emma Fällman och Wilma Simonsson Baum, som glatt berättade för mig om hur det gått sedan invigningen, hur det är att arbeta på ett så annorlunda sätt och jag fick också lyssna på ett par roliga stories om kunder och hur nöjda de varit med AVAVAV. Men mest imponerad blev jag över Emmas syn på kundrelationer:

  • Det ska vara trevligt att komma hit.
  • Kunden ska kunna vara länge i provrummet utan att känna stress och press. 
  • Våra kunder är våra gäster.
  • Personlighet är centralt i värdeerbjudandet. 
  • Vi har inte bråttom när kunden kommer in.
  • Vi bryr oss om våra gäster. 


Wilma Simonsson Baum, Malin Sundström och Emma Fällman
När jag vände hemåt på kvällen kunde jag ganska nöjt konstatera att handelsbranschen faktiskt är fantastisk - och ofta väldigt hållbar. Även om inte alla ser det.
//Malin Sundström
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar