onsdag 1 augusti 2018

Tjänstefiering är det Nya Svarta!

Jag fick flera uppmuntrande kommentarer efter vårt senaste blogginlägg om House of Knowledge och en Tankesmedja. Eftersom jag efterlyste skarpa hjärnor som inser att handelns utveckling måste gå åt ett annat håll än det vi ser just nu, har också människor hört av sig som har liknande tankar som jag. En sådan person är Vincent Westergren. I en publicerad LinkedIn-artikel som han skrivit kan man läsa om hur viktigt det är att ifrågasätta buzz words och nya fenomen, samtidigt som han föreslår att vi ska se på förändringarna för vad de är – inte hur fräcka och tekniska de är.

Jag läser också med mycket hmmande och instämmande nickar blandat med ett och annat leende att Vincents åsikter stämmer väl med mina egna. Bl.a. ifrågasätter han:
  • Varför tillåts alltid teknologin vara det som dikterar affärsverksamheten? 
  • Varför använder vi ordet digitalisering på alla fenomen som är digitala? (Digitalisering betyder ju analog data som blivit digital)
  • Vad är det för fel på att använda begreppet tjänstefiering (servization)?

Själv tror jag att tjänstefiering låter lite för osexigt och mesigt, även om vi vet att många tillverkande företag ökat andelen tjänster i snabb text. Man vill hellre prata om tekniska termer som Internet of Things, Uppkopplade produkter och Digitalisering. Och man vill också hålla fast vid att kärnan i det man gör är tillverkning av saker, eftersom försäljning av tjänster indikerar en lägre status. Det är inget som riktiga industriföretag ägnar sig åt helt enkelt, och det kommer ofta ett stort motstånd från säljkåren om ett företag bestämmer sig för att prata om tjänstefiering av verksamheten istället för t.ex. digitalisering och IoT.

Nej, det är nog dags att inse att tjänstefiering kommer att bli ett både intressant och hållbart begrepp som kommer att ha stor betydelse i framtiden. 

Några som är duktiga på forskning om tjänstefiering är bl.a. Karlstads universitet, något ni kan läsa mer om här.

//Malin Sundström

2 kommentarer:

  1. Thomas Bogsjö1 augusti 2018 22:02

    Algoritmisering tycket jag är mer relevant än digitalisering. Att göra ettor och nollor av det analoga är nog förbi. Det mesta som händer idag handlar om algoritmer.

    SvaraRadera