fredag 17 augusti 2018

Röststyrning och MonICA

Röststyrd shopping verkar vara superhett bland många retailaktörer just nu. Och det är kanske inte så konstigt att smarta assistenter ges nya uppgifter, en trend som förutsågs av analysföretaget Gartner redan 2017. För vi konsumenter börjar bli bortskämda med tjänster som underlättar vår vardag och som gör att vi kan lägga vår energi på viktiga saker, istället för sådant som vi uppfattar som must-does. 

Naturligtvis har Coop varit tidigt ute och testade redan 2017 en app där kunder pratar in vad som ska handlas och sedan får en inköpslista som kan delas med andra i familjen. Utvärderingen av denna innovation har jag ännu inte tagit del av, men ser fram emot en sådan möjlighet. Jag tror nämligen att det kan vara en hel del barnsjukdomar och fel-tänk så här i början av röststyrnings-eran. Bl.a. har vi problemet med språk och dialekter, en liten detalj som kan leda till stora "fail".

Eftersom röststyrning erbjuds för att göra det enklare för kunder, är det också centralt att man som kund kan prata naturligt och på sitt eget språk. Ett företag som i dagarna lanserat en röststyrd tjänst är ICA, där man informerar sina kunder om att man behöver Google Assistent på svenska för att kunna använda tjänsten. Men ändå verkar problemen hopa sig, eftersom deras assistent (MonICA så klart) inte är så bra på svenska. I vart fall säger hon det själv:Men det finns fler problem. I dagsläget finns inte Google Assistent att ladda ner till min iPhone, ett mobilmärke som jag tror att många fler än enbart jag använder. Så jag får helt enkelt lugna mig med denna tjänst och vänta på framtiden...


Foto: ICA pressbilder
//Malin Sundström

2 kommentarer:

  1. Läget att implementera tjänsten för Amazon Alexa. Men det kanske inte Amazon är så sugna på att tillåta iofs.

    SvaraRadera
  2. Tanken om att "sharing is caring" har inte riktigt nått fram till alla. Än. //Malin

    SvaraRadera