fredag 10 augusti 2018

Liggetid i sommartid

Jag är kanske inte världens mest planerade konsument, men tror ändå inte att jag hör till de riktigt udda. Ibland gör jag helt enkelt fel.

Precis innan det var dags för en dryg 3-veckors-semesterresa kom jag på att schampot var slut och att jag måste fylla på. Något jag vanligtvis gör på nätet och något som jag gjorde även denna gång. Precis när jag lagt min order och gjort en direktbetalning kom jag på att "shit, jag åker ju om tre dagar, hoppas verkligen att leveransen kommer innan dess". När det så bara återstod en dag innan jag skulle resa fick jag helt enkelt inse att paketet skulle komma först när jag var utomlands. Hur gör man då?

Jag gick till den utlämningsplats där jag alltid hämtar mina paket och pratade med ägaren. Tänkte i min enfald att jag bara kunde informera henne om läget och fråga om det gick att lösa på något sätt. Kanske om jag visade upp mitt leg där och då och sedan tog en kopia på legitimationen, så att min vuxna dotter kunde gå dit dagen efter och hämta paketet. (Jag skulle nämligen resa utomlands och hyra bil där vilket innebar att jag var tvungen att ha med mig både pass och körkort)

Men det gick inte. Istället fick jag veta att jag skulle ringa till PostNord och begära förlängd liggetid på försändelsen. Sagt och gjort, efter ca 30 minuters kötid i telefon fick jag äntligen prata med någon och framförde mitt ärende. "Javisst, förlängd liggetid kunde jag visst få. Men det kostade 200 kronor" "200 kronor frågade jag? Varför ska jag betala det?"

Enligt mannen på PostNord så var det en avgift som skulle betalas, punkt slut, varpå jag frågade vad som händer om jag inte betalar avgiften. Svaret jag fick var då att "paketet skickas tillbaka till ursprungsavsändaren". Så där stod jag, med ett inköp som jag hade betalat, som skulle komma fram när jag var bortrest, och som därefter skulle skickas tillbaka till e-handelsföretaget, givet att jag inte betalade 200 kronor till PostNord. En minst sagt knepig situation.

Efter lite funderande mailade jag istället direkt till ehandelsföretaget - Lyko och fick svar av Vendela på kundtjänst. Det tog ungefär två sekunder för henne att lösa mitt problem genom att snabbt meddela att hon löste förlängd liggetid. Jag fick själv välja hur många veckor extra som paketet skulle ligga innan jag hämtade ut det. Tack för den hjälpen Lyko och Vendela! Det kallar jag kundvärde!!

//Malin Sundström

2 kommentarer:

 1. Hej Malin,
  Det är oerhört tråkigt att läsa om din upplevelse. Nu hjälper inte mitt svar dig för det som hänt, men med mitt svar hoppas jag att du (och andra som läser) förstår att din önskan om förlängd liggetid hade gått att ordna. Kundservice har mandat att förlänga liggetid på ombud. Att du inte fick det är ett tecken på att det finns sommarvikarier som inte uppfattat sitt mandat, vilket är mycket olyckligt. Vi har även en 2nd-line support som kan stödja kundservice om man är osäker och vill hjälpa en kund i nöd och är osäker på sitt mandat.

  Ett annat alternativ hade varit att du identifierat dig med hjälp av BankID (vilket du kan göra i PostNord-appen) och sedan skicka streckkoden till din dotter eller annan person, som hade kunnat hämta ut ditt paketet. Denna möjlighet har funnits sedan mitten/slutet juni.
  Ber om ursäkt för de besvär detta orsakade och jag lovar följa upp att mina kolleger på kundservice känner till sina ramar för att öka vår service framöver! Hälsningar Agnes Karlsson, Kundservicechef

  SvaraRadera
 2. Hej Agnes
  Kanonbra att få den här informationen av dig! En idé kanske är att också arbeta med era ombud så att de har samma kunskaper. Tror att det skulle öka kundnöjdheten rejält:-)
  //Malin

  SvaraRadera