torsdag 5 juli 2018

House of Knowledge

Det står klart att digitaliseringen kommer att förändra hela handeln, vem som samarbetar med vem, vad som är värdefullt och vad som kan prissättas, vad som säljs, hur kommunikationen ser ut, hur leveranser äger rum, hur butiker utformas och hur samhällena byggs och förändras. Listan kan göras hur lång som helst, och vi vet att effekterna av en digitaliserad handel är stora och inte enbart berör en växande e-handel. Det verkar som att den digitala revolutionen kommer att leda till att spelplanen för handeln skrivs om, där ett exempel är att det inte längre är relevant att diskutera e-handelns hot och butiksdöden. Allt är handel och vi måste se större på fenomenet och förbereda oss för en ny sorts handel, som i sin tur kommer att påverka hur våra samhällen ser ut, var vi möts och hur de offentliga rummen ser ut, men även vilka som kommer att arbeta med handel. Detta pratade bl.a. Martin Linder (Unionens ordförande) under ett seminarium på Almedalen. Något som var särskilt intressant var att han betonade kraven på specialistkompetenser, men även behovet av att investera i teknik. Det här kan man lyssna på bara några minuter in i live-sändningen via denna länk
Det står också klart att handelsnäringen behöver hjälp för att möjliggöra smart, hållbar och inkluderande tillväxt. Handelssektorn behöver nya insikter vad gäller kärnan i hur framtidens affärer ska bedrivas. Det kan t.ex. handla om vad handeln ska ta betalt för i framtiden? Om konkurrensen blir så hård så att det enbart är de riktigt stora aktörerna som kommer att sälja produkter till de lägsta priserna, vad ska då en mindre aktörer kunna konkurrera med? Kanske kan det återigen bli relevant att ta betalt för andra saker än produkter? Förr i tiden så ansåg man t.ex. i livsmedelshandeln att det var tidsödande och ineffektivt att erbjuda manuell betjäning över disk, men nu kanske den typen av service kan bli en konkurrensfördel? Ibland kanske kunden inte vill vara så rationell och effektiv utan vill ha något annat när man handlar mat; tips, recept, råd, smakprov, samtal med andra kunder etc? Den typen av kundmöten skulle kunna vara så värdefulla så att kunderna är beredda att betala? Nu är kanske Systembolaget inte det bästa exemplet eftersom de agerar på marknaden med andra förutsättningar, men ni som besökt någon av deras butiker förstår säkert vad jag menar. Deras service, kompetens, rådgivning och kundbemötande är extraordinärt bra!
Foto: Systembolaget, pressbilder
Tack vare digitalisering o medföljande globalisering har jag under lång tid predikat för det uppenbara behovet av att starta en Tankesmedja för handelsnäringen där man tar större hänsyn till mjukare värden för konsumenter och att man också arbetar för den hållbara stadsutvecklingen och att nya typer av tjänster vävs in i framtidens handel. Om en sådan Tankesmedja skulle startas är jag säker på att många skulle vilja delta, för jag har förstått att det är många som tänker som jag. Man har en annan vision än likriktade stor-aktörer som erbjuder låga priser med tveksam kvalitet och miljöförkastliga leveranser. Man ser att handeln borde gå åt ett annat håll, men man inser också att det i så fall är dags att formulera visioner, resonera och diskutera kring innovation för handel och driva frågor som gör att handeln utvecklas till ett fenomen som är bra för de många människorna. En sådan Tankesmedja skulle t.ex. kunna ha namnet House of Knowledge och ligga i Borås. Håller ni inte med mig?!

//Malin Sundström

2 kommentarer:

 1. Hej Malin,
  Såg detta på LinkedIn och håller med dig till 110%.

  Om det gäller för Handeln till 100% så vill jag indikera med det ytterligare 10%-en att det dessutom gäller för hela det Svenska näringslivet.Jag har frågat runt band näringslivstoppar men av någon lustig anledning tycks många tro att forskningen är klar över ens vad en tjänst är för något och att bara vi kan införa mer fräck IT så har vi blivit bättre än omvärlden. En av dem ansåg att hans koncern var innovativ för flera av de ingående bolagen hade professorer eller tekniska doktorer på avlöningslistan. Det han (och de flesta andra) helt missat är att kunna svara på frågan - vad händer om dessa faktiskt har fel om tjänster och därmed även Digitalisering så att en blind leder en blind? Jag är helt övertygad att så är fallet, inte bara i Sverige utan globalt.

  Jag tror din idé behöver få en affärsplan som talar om hur en sådan tankesmedja ska finansieras, vad för typ av forskning och samverkan som ska ske däri och hur det som kommer ur detta ska ägas, omsättas och resultera i återbäring för inblandade.

  Jag har just nu långledigt mellan uppdrag och anställningar och bollar gärna om du vill.

  MVH
  /Vincent Westergren
  https://www.linkedin.com/in/vincent-westergren-4ab18041/
  0733-462426
  Vincent.Westergren@servicesexcellence.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vincent, Jag har mailat dig på LinkedIn//Malin

   Radera