måndag 29 januari 2018

När populärkulturen använder marijuana pop-up butik för marknadsföring

Foto: Netflix
Kombinationen populärkultur och detaljhandel är i sig inte ett nytt fenomen. Tänk er bara alla de populärkulturella produkter som ni köpt och givit till nära och kära denna jul såsom Star Wars och Game of Thrones prylar.
Men att lansera en ny tv-serie genom att öppna en pop-up butik med marijuana, det ser man inte varje dag. Detta var ett av de sätt som Netflix valde att lansera sin nya serie Disjointed på under 2017.

Foto: Netflix
Disjointed handlar om karaktären Ruth Whitefeather Feldmans (spelad av Kathy Bates) utmaningar med att öppna en marijuana butik i Los Angeles.
För att bygga upp sin så kallade ‘street cred’ och för att appellera till millenniumgenerationen, valde Netflix att dela ut gratisprover och sälja 10 olika marijuana varianter, alla namngivna efter Netflix orginalserier fran Disjointed till Orange is the New Black och Arrested Development, under ett pop-up event i West Hollywood i augusti.
Foto: Netflix
Netflix förklarade for Variety: “Each strain was cultivated with the specific shows in mind, designed to complement each title based on their tone. For example, sillier shows may be more indica dominant, while dramedies will be more sativa dominant to help the more powerful scenes resonate.”
Det bör noteras att Netflix inte gjorde någon vinst på försäljningen (och sålde endast till personer med läkarintyg enligt lag), utan att pop-up butiken endast syftade till att vara ett marknadsföringsevent. För mer information om serien och dessa produkter kan man följa seriens Instagram-konto.

Smart marknadsföringsevent eller inte? Vad tycker Ni?


/Christine Lundberg (University of Surrey, UK & SIIR, Högskolan i Borås)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar