onsdag 26 april 2017

Kund hjärtar enkelt = sant!

Shopping är inte så roligt längre, det måste till något annat. Med de orden avslutade Malin Sundström sitt senaste blogginlägg om behovet av nya butikskoncept. Nöje. sinnesupplevelser, konsolidering, digital teknik i kombination med mänsklig interaktion och mycket annat är alla ingredienser i framtidens butiksupplevelse. Vi håller med! Samtidigt vill vi påminna om något mer grundläggande, men för kunden avgörande. Shoppingen måste vara enkel för att vara rolig!
Foto: Shutterstock

Har du stått i en butik, framför en hylla, väljandes mellan två produkter men inte blivit klok på vad som egentligen är skillnaden, förutom priset? Har du snabbt smitit in i en butik för att köpa något litet, men stått och kliat dig i huvudet när du försökt navigera var i butiken du ska börja leta? Eller verkade den nya vårjackan du såg på Instagram vara som bortblåst för att den hängde i ett hörn? Liknande har hänt oss alla och som kund tycker man inte det är särskilt roligt. En friendly reminder i skapandet av upplevelsebaserat butikskoncept med fokus på ny digital teknik och wow-faktorer, glöm inte de grundläggande kommunikationsbehoven.

Kunderna väljer den kanal som passar dem allra bäst just där och då. De fysiska butikerna måste därför hitta sätt att bli ett självklart val i kundens köpprocess. Vilka val blir självklara? De enkla valen! Handen på hjärtat, som kund, hur ofta härnder det att du själv väljer ett mer komplicerat val? Ett val som kräver mer av dig, mer av din förståelse, mer av ditt engagemang och mer av din tid bara för att det är en kul grej. Komplicerade saker är sällan kul. Om man gått på den niten en gång så gör man sällan om det vid nästa köp. 
Den fysiska butiken behöver då bli bättre på att utnyttja sina styrkor. T ex att det är enklare att uppleva och förstå vad företaget står för och vad de erbjuder. Att greppa bredd och djup i erbjudandet. Att upptäcka saker man inte letade efter eller visste fanns. Shopping är enkelt. Att handla på internet kan vara enkelt. Att shoppa på nätet däremot är oftare svårt.

Foto: Shutterstock


Många köp är svårare än vad de behöver vara, oavsett om de sker i en fysisk eller digital kontext. I all välvilja kring att förmedla så mycket som möjligt om produkterna och tjänsterna, om det sociala ansvaret, veckans hetaste kampanj och varumärket så trillar många aktörer i fällan av att skapa ett myller av kommunikation. Till slut ser inte kunden skogen för alla träd. Kommunikationen är ett viktigt verktyg! Genom kommunikationen berättar du som företag om dina produkter, vem du är och vad du står för. Den hjälper kunden att förstå hur de hittar och hur de handlar. Hur de ska välja lösningar på sina behov. Med kommunikationen går det också att se till att kunden köper det som du vill sälja, något vi på Kollo kallar säljstyrning. Men för att få effekt måste kunden förstå vad du vill säga.
Det senaste året har undersökning efter undersökning sagt att kunderna inte tycker att det är roligt med shopping längre. Men innan stora investeringar görs i framtidens inspirerande butikskoncept kan det vara en god idé att först ta reda på hur enkelt det är för kunderna att handla idag. Som sagt, de enkla valen är oftast de självklara valen. Och när det är enkelt, så är det ofta roligt!

/Gästbloggare Tanja Olsson, Projektledare på retailbyrån Kollo


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar