onsdag 8 mars 2017

Kultur och innovation före "gubbar" - på Internationella kvinnodagen

Den 26 januari 2014 skrev jag ett blogginlägg här på bloggen som fick väldigt många läsningar. Den handlade om att det var dags att skrota ”gubben” och idag på Internationella kvinnodagen, är det kanske läge att referera till det inlägget och återigen uppmana till att "skrota gubben". 

Men idag menar jag inte ”gubbe” i bildlig mening som då, utan nu menar jag verkligen äldre personer av manligt kön som slutat vara nyfikna. Män i handelsbranschen som är fast i gamla tankemönster och gammal logik, de som tycker att utvecklingen går alldeles för fort och som vill att allt ska vara som förut. Dessa gubbar som är rädda för viljestarka och kompetenta kvinnor med goda idéer. Män som har alldeles för mycket makt och som aldrig vågar ta risker, särskilt inte om risken skulle innebära att hans inskränkta värld rubbas. Gubben som inte vill ha ny kunskap utan vill ha bekräftelse på det han redan visste. Och ja - jag inser att det finns gott om "kärringar" också, men just idag låter jag dem vara ifred:-) 

Det känns intuitivt som att dessa gubbar har blivit färre till antalet. Eller så är det bara jag som träffar på dem mer sällan, alternativt att jag själv håller på att bli äldre och inte längre uppfattar dem som så gubbiga. Förklaringarna kan vara flera som ni märker:-)

Foto: Sunnliden.se
Igår lyssnade jag på en man som definitivt inte utstrålade gubbighet. Jag var på Handelskammaren i Borås och inspirerades av Patrik Frisk, han som var med och startade Lager 157 och som sedan gjort en internationell karriär inom handel på bl.a. Timerland och North face. Nu arbetar han på Aldo Group, en kanadensisk skokoncern med över 20.000 anställda och verksam i 98 länder. Det vi i publiken fick lyssna till var en berättelse om hur viktigt det är att kunna lyfta blicken och se de utmaningar man ställs inför. Och grunden i ett sådant arbete måste vara solid, den måste utgå från att känna och leva företagets värderingar och kultur, samtidigt som man är beredd att fokusera på ledarskap i sin gärning och därigenom lyfta andra människor. En central nyckel i ett framgångsrikt företag är att kulturen tillåter misslyckanden. Det är först när man gjort fel som man lär sig på riktigt. Det här och mer kan ni läsa direkt i artikeln i BT som Valdemar Lönnroth skrivit. 

Det var många ”rätt” som Patrik levererade under sin dryga halvtimmes intervju. Ett annat intressant inspel var handel och innovation. Patrik menade att handeln måste lära sig mer från andra näringar och jobba medvetet med innovation. Han ansåg dock att det är lätt att prata om innovation utan att verkligen bedriva sådant arbete. Hans erfarenhet var att vill man verkligen förändra och utveckla nya idéer måste man bygga in innovationsarbete i företaget. Det får inte bli statiskt eller placerat på ett sätt så att det uppfattas som att innovationer görs på en särskild plats. Det måste bli en del av kulturen.


Vi fick också en ögonblicksbild från den Nordamerikanska konsumentmarknaden där Patrik menade att det är fullständig kalabalik just nu. Ingen vet vad som händer i handeln i USA och Canada och vart den är på väg. Försäljningen går ner ca 20% i veckan i butiksleden och kunder har börjat betrakta butiker på ett annat sätt än förut. De ser butiken som en serviceplats, ett ställe där man kommer in för att hämta något, lämna tillbaka något, kolla priser etc. Butiken har blivit ett service center i kundens ögon och man förväntar sig att få det man vill ha. Vill man byta en sak man köpt t.ex. på nätet, så förväntar man sig att butiken ska ta emot den felaktiga varan och ersätta direkt med en ny. Naturligtvis innebär dessa förväntningar att butikerna börjar bli mer och mer som lagerhubbar istället för försäljningsplatser. Och problemen bara ökar i takt med att fler och fler kunder förväntar sig service. Det blir svårt att ha rätt lagernivå i butikerna, man vet inte hur de ska bemannas och man har sällan hållbara lösningar på logistiken mellan olika butiker. Vi kan nog lära oss mycket av att hålla ögonen på den amerikanska marknaden just nu!

Och - apropå Internationella kvinnodagen: jag fick en utmärkelse idag som gjorde mig stolt som en höna...av min dotter Sofia som skrivit på Mat.se FB-grupp. Här kan ni läsa om den. Och självklart finns det fler kvinnor som hyllas där idag. Gå gärna in och läs, kanske finns du själv omnämnd där. 

Skärmdump mat.se 


//Malin Sundström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar