onsdag 4 januari 2017

Portsmouth attraherar besökare

Christine Lundberg (University of Surrey, Storbritannien) är docent och gästforskare på SIIR (Swedish Institute for Innovative Retailing), Högskolan i Borås via forskningsmedel från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. Hon rapporterar om detaljhandels- och turismutveckling och kopplingen mellan dessa branscher från ”across the pond”.

Min nya hemstad på de brittiska öarna är Portsmouth, på den engelska sydkusten cirka 10 mil söder om London. Trots sitt behagliga klimat och vackra läge längs kusten med utsikt över den Engelska kanalen och Isle of Wight, har staden länge dragits med ett rykte om av att vara ”rough”. Detta något oförtjänta rykte har sin grund i att staden historiskt varit en av Storbritanniens största och viktigaste örlogsstäder som lett till en del ”stök-och-bök” för platsen. Portsmouth är Storbritanniens enda ”city island” med en högre befolkningstäthet än till och med London. Staden har världens äldsta torrdocka och är födelsestad för bland annat författaren Charles Dickens.

Mycket i Portsmouth kretsar kring havet. Många arbeten och fritidsaktiviteter är direkt kopplade till det stora blå. Den senaste massiva stadsutvecklingen är inget undantag. I början av 2000-talet startade utvecklingen av designer outlet shopping destinationen Gunwharf Quays mellan Portsmouths hamn och Portsmouths gamla stad.
Gunwharf Quays siluette ©Christine Lundberg    
Idag huserar platsen 90 designer-outlet-butiker, 30 restauranger, barer, nattklubbar, en jättebiograf och bowlingarena, casino och hotell. I området har man även byggt upp lyxboenden som erbjuder utsikt över hamnen, Ilse of Wight och Engelska kanalen. Ett av dessa är det så kallade No. 1 Gunwharf Quays (eller i folkmun Lipstick Tower då det ser ut som ett läppstift) med en takvåning som var till försäljning 2012 för £2,5 (cirka 30 miljoner svenska kronor).

Lipstick Tower in Gunwharf Quays ©Elona R on Flickr
En del av dessa boenden består av ombyggda, kulturmärkta flottbasbyggnader som fanns i området från att det använts som lager och servicestation för flottan (tidigare namn Gun Wharves) sedan 1600-talet.

Även om det fortfarande finns byggnader och andra artefakter kvar på platsen så kompletteras den med moderna höghus, boenden, butiker, restauranger och evenemang. I samma anda som tidigare attraherar staden många besökare, från när och fjärran. De nutida besökarna attraheras av den shopping och de upplevelser som platsen erbjuder.


Gunwharf Quays reviews on TripAdvisor ©TripAdvisor
Med designer-outlet-butiker från Armani, Hugo Boss, Calvin Klein, Jaeger, Kurt Geiger, Lacoste, Michael Kors, Reiss, Tommy Hilfiger, m.fl. och som värd för stora event så som världens största seglingstävling Louis Vuitton Americas Cup har Gunwharf Quays givit Portsmouth ett rejält ansiktslyft samtidigt som det bevarat stadens identitet. Shoppingdestinationen attraherar idag mänger av besökare, inte bara från närområdet, regionen, och hela landet utan är ett viktigt utflyktsmål för många passagerare som kommer med kryssningfartygen från Frankrike och Spanien. En av attraktionerna för besökare på platsen är den Emirates-sponsrade Spinnaker Tower – ett 100 meter högt utsiktstorn med restaurang på toppen. Sedan dess färdigställande 2005 har tornet blivit visuellt synonymt inte bara med Gunwharf Quays utan med hela Portsmouth. Gunwharf Quays är ett utmärkt exempel på hur en platsidentitet kan föryngras och förbättras samtidigt som man bevarar platsens traditioner och ursprung.

Spinnaker Tower i Gunwharf Quays ©Christine Lundberg
Cheerio! //Christine Lundberg












Länkar för den som vill läsa mer:
Om Gunwarf Quays: https://gunwharf-quays.com/
Om Americas Cup i Portsmouth: http://americascup.portsmouth.co.uk/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar