tisdag 27 december 2016

Fysikaliseringen viktigare än digitaliseringen - Stefan Friberg gästbloggar

Om du inte är en del av lösningen så är du troligtvis en del av problemet, har det sagts. Well, well…

Utan verkliga insikter riskerar lösningar bli mer eller mindre verkningslösa. Själva lösningen är själva problemet. Om lönsamhetens moder bygger på framtida förmåga att digitalisera kundrelationer, varför fryser jag då vintertid när jag bara har en ”smartphone” på mig? I fysikaliseringen finns det minst 10 grundläggande skäl som är viktigare i framtiden än den nutida eller framtida digitaliseringen.
  1.      Att vara i tid
  2.      Arbetsmoral
  3.      Ansträngning
  4.      Kroppsspråk  
  5.      Energi
  6.      Attityd
  7.      Passion
  8.      Ta instruktioner
  9.      Få omgivningen att trivas
  10.      Vara förberedd

Det kommer aldrig att bli digitalt möjligt att skylla på tekniken när kundens förväntningar inte infrias och kundvärden går förlorade. Det ansvaret är och förblir fysiskt. Det är heller inte digitaliseringen som leder till ökad försäljning, ökad lönsamhet eller bättre kundupplevelser. När vi pratar digitaliseringen öppnar vi bara fler dörrar och nya lösningar i själva systemet. Faktum är att det många gånger bara komplicerar och skapar större oreda i kundrelationen. Kultur besegrar alltid system.

Under årtionden har vi ansträngt oss hårt för att systematisera företag och att bygga företag på rutiner och segmentering. Företagsledare och ägare måste ju kunna lita på företaget (anställda), kontrollera att de producerar och följer rutiner. Samma sak gäller leverantörer, för inte att tala om kunder…

…otrogna, opålitliga och krävande.

Att jämföra sig med konkurrenterna har också varit en central del i att orientera sig på marknaden. ”Me2” är det i särklass starkaste varumärket i världen.

Vad digitaliseringen tillslut hjälpt oss med är att åter börjar att få tillbaka förståelsen för vikten av fysikalisering. Våra fysiska behov och tolkningar är djupt nedärvda koder i vårt undermedvetna. De hjälper oss att överleva, spara energi och lösa våra önskningar.  I sin enklaste form kan dessa koder ta sig uttryck i ett personligt leende och ett varmt tack.

Det naturliga ”back-office” systemet i all fysikaliseringen är hjärtat.  Den starkaste framgångsfaktorn är helt enkelt att bara vara sig själv, lita på sin personlighet och förstå hur ditt bemötande påverkar omgivningen uppfattning.  Kundens känslomässiga förväntan genom hela köpresan. När vi träffar rätt i fysikaliseringen skapas vänner som följer varandra och tar hand om varandra.  Där är bara genom fysikaliseringen så kan du börja njuta av digitaliseringen och nya möjligheter att ta hand om varandra.

Jultiden är en bra tid för lite extra fokus på fysikaliseringen där digitaliseringen kan bidra till att dela glädjen med många fler #jul2017.

Stefan Friberg//gästbloggare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar