måndag 28 november 2016

Retailtouren 2016 del 1

Under en 3-veckorsperiod får bloggläsarna följa mina två kollegor Anita Radon och Pia Johansson som besöker Hongkong, Singapore och Nya Zeeland. Syftet med blogginläggen är att ge en överblick kring handelns utveckling i Asien och då särskilt hur digitaliseringen har slagit igenom inom handel och för konsumenter. Eftersom Högskolan i Borås bedriver betydande forskning och utveckling inom handeln är det extra kul att kunna dela ögonblicksinsikter direkt med er läsare och det är upp till varje läsare att förvalta insikterna. Dessa blogginlägg delas också med Borås Tidning och 7H Affärer på Handelsbloggen

Klicka här för att se filmen och fortsätt sedan att läsa första rapporten från Singapore:

Vi börjar i Chinatown på marknaden, rulltrappan från tunnelbanan tar oss direkt ut på huvudstråket Som varje dag slås vi av värmen men också av hur rent det är och även spatiöst. Gatorna är breda och rymmer butiker, framställda varor på gatan som leder besökaren in till butiken, inte olikt en uteservering men med varor av alla dess slag.


Vi får fritt spatsera och ingen som drar i oss och mer eller mindre tvingar oss in i butiken, handlarna lockar med varor men det är mer av relativt artiga erbjudanden om att gå in i butiken och se vad de har. Priserna är mer eller mindre fasta och vi ser under vårt besök ingen som prutar.

Även Chinatown Food Street är extremt ren och restauranger samsas med uteserveringar och food court. Det i särklass konstigaste beteendet vi ser är mannen som matar hela sin familj från samma tallrik. Vi har svårt att sluta stirra och sippar vidare på vår färska kokosnötsjuice.

Nästa gång rör vi oss från marknad till den 2.2 km långa shoppingparadgatan Orchard Road.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar