måndag 15 augusti 2016

Kommer Sverige bli första kontantlösa landet i världen?

Kontanter förlorar mer och mer mark och i Sverige till exempel, har kontanthanteringen minskat från 107 miljarder under 2007 till endast 75 miljarder idag.


Enligt en enkätundersökning gjord av forskare vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) tror företagen att Sverige som ett kontantlöst samhälle, kan vara en verklighet redan om cirka 10 år. Samtidigt är utvecklingen och expansionen av nya betallösningar (t.ex. att betala med mobilen) långsam vilket innebär en risk att kortbolagen kan få totalt monopol.

Vad händer med kortavgifter när Visa/Master och Amex kan ta vilka avgifter de vill? Konsumenterna kommer troligtvis att få bära denna kostnad i slutändan.

Den 7:e och 8:e April var SIIR i Köpenhamn på 4th International Cashless Society Roundtable Konferensen arrangerades av Copenhagen Business School och hade representanter från både näringsliv och akademi från Asien, Nordamerika och Europa.

Syftet med konferensen var att skapa ett forum for att diskutera utveckling, konsekvenser och hur vi påverkas av ett kontantlöst samhälle från flera perspektiv – Individuellt, näringsliv, samhälle, juridiskt och tekniskt – i olika nivåer av analys.

SIIR var representerad av Dr. Klas Håkan Alm som presenterade ’Mobile Payment Systems – A Game Changer? Detta är basen för ett papper som bland annat innehåller en ”stake holder analysis”, men som även är en inbjudan till praktik och industri att delta. Flera intressanta kontakter knöts för att fortsätta SIIR:s arbete. Detta kommer ha en enorm påverkan på handeln och vi på SIIR ser oss som en viktig del i denna utveckling.

Du kan läsa mer om vad jag presenterade här.

/Dr. Klas Håkan Alm, forskare vid SIIR
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar