fredag 5 augusti 2016

Att bli digital och våga testa nytt kräver mod!

Fick en intressant fråga häromdagen kring mitt förra inlägg här på Retailing Research som handlade om att även städer har ett varumärke. Frågan handlade om hur mindre orter ska ställa sig till de utmaningar som internet-handel ger. Frågeställaren reflekterade vidare över att många mindre butiker inte anpassat sig till det digitala landskapet och huruvida jag tror att det är ett måste för långsiktig lönsamhet och överlevnad.

Mitt svar var i stil med att en digital närvaro kommer vara ett måste, men att det är viktigt att skilja på e-handel och att kommunicera med sina kunder i den digitala kontexten. Att starta en e-handel är inte lösningen på allt. Att finnas och ha en dialog med kunden, där kunden befinner sig, kommer vara a och o. Var är kunden då? Hittade den här bilden på Instagram (keepcalmandhireme) tillsammans med ett intressant resonemang kring att allt fler blir passiva användare av sociala medier och istället gömmer sig i privata kommunikationskanaler som Snapchat och Messenger.

Så att hitta kunderna, för att kunna snacka med dem, kommer bli en utmaning i sig. Begreppet att mobilen är livets fjärrkontroll används allt flitigare och om man ser till den digitala kontexten så är mobilen den ”device” där kunderna är mest. Handel och upplevelser blir på så sätt aldrig mer än ett par swipe eller knapptryck bort. Så att på något sätt nå sina kunder för en dialog i mobilen kommer bli avgörande även för de mindre aktörernas överlevnad. För att påminna att man finns, inspirera och locka till ett besök på den lokala gågatan i ”byn”.
Från många håll, med all rätt, har röster höjts kring att företagen saknar den kompetens som krävs för att hänga med i den utveckling som sker. För just nu befinner vi oss där på kanten och balansera mellan hur detaljhandeln sett ut i årtionde och hur den drastiskt förändrad kommer fungera i framtiden. Men det krävs också en annan sak, nämligen mod. Tillbaka till de där enskilda, mindre handlarna på mellanstora och mindre orter runt om i landet. De har ofta fullt upp med att möta sina kunder, göra beställningar, bokföring, personal & schema, städa butiken och alla olika frågor att de sällan har tid att lyfta blicken eller titta utanför dörren. Så dessa aktörers möjlighet att sätta sig in i och utveckla sin egna verksamhet för att möta digitaliseringen är begränsad. Om man dessutom får generalisera lite så finns det säkert fler digitala dinosaurier än digitalt infödda som driver fysiska butiker på dessa orter. De är inte uppfödda med internet, med en smartphone i handen och google som det självklara alternativet när man undrar över något. Det kommer inte naturligt för dessa individer att interagera digitalt, så för dem krävs det än mer mod att våga ge sig ut på den digitala utvecklingsresan. Det händer ofta att begreppet digital dinosaurier används som skällsord, en frustration kring att de inte förstår hur revolutionerande digitaliseringen är för framtidens handel. Jag stöter på en del näringslivsidkare som skulle kunna definieras som ”dinosaurier” och har insett en sak. Om företag måste våga för att vinna i vanliga fall så behöver dessa aktörer inte bara en gnutta mod. De behöver en rejäl stake eller kanske till och med en stor dos riskbenägenhet för att överleva digitaliseringen. För som sagt, miljön för handel, dialog och upplevelser är en helt främmande värld för dem.

Därför känns det extra kul att få möjlighet att arbeta med kunder som just vågar, fast att de inte alltid hänger med på vad ”all den här tekniken egentligen gör”. Gällstad är en liten ort med kring 600 invånare som länge levt på sin textila historia. Företag som Ivanhoe, Seger och Lager 157 har sina rötter i orten och när byn hade sin storhetstid kommer busslast efter busslast om dagarna. Köpsugna resenärer fyndade bland fabriksförsäljningarna och det rikskända begreppet ”Kärringarallyt” myntades. Orten drabbades hårt av finanskrisen och ”det var bättre förr” verkar ha blivit en populär slagdänga hos både invånare och en del företagare. Samtidigt så finns det någon instinkt om att överleva. Att vakna varje morgon och fundera på vad kan vi göra bättre just idag för att vinna kunden.

I Gällstad arbetar jag tillsammans med den lokala företagarföreningen Gällstad & CO kring handelns utveckling och hur shoppingbyn återigen kan bli en tydlig och rikskänd destination. Det blev nyligen klart att vi under sensommar/höst som första handelsdestination i Sverige kommer använda Wibrick. En digital kommunikationskanal där du som företag kan ha en dialog med dina kunder med hjälp av iBeacon tekniken. Det här är mod, på riktigt! När butiksinnehavarna fick presenterat tekniken för sig för första gången satt där personer vars telefoner inte var ”high tech” nog att kunna fungera med tekniken. Det kvittade! Det var självklart att vi skulle testa ändå!
Är kunderna redo, vet inte! Är vi redo, vet inte! Men det är bara att testa! Vad är det värsta som kan hända? Att det blir fel. Vi får göra en pudel, så länge vi i vår kommunikation till kunderna varit relevanta och försökt vara så träffsäkra som möjligt så har vi gjort vad vi kan. Att vara först ut med något behöver ju inte automatiskt innebära succé men mycket handlar också om att ha modet och orken att hålla ut. Vi vet ju alla att Rom inte byggdes på en dag! Testet är planerat att gå live i samband med ortens årliga folkfest Gällstad-dagarna 20-21:e augusti och i första steget kommer det vara året ut. Jag beundrar aktörerna i Gällstad att de både vill och vågar satsa på sin bygd. Nu när det dags att återigen väcka liv i den lilla textilorten!

/Tanja Olsson, Projektledande retailkonsult inom handels & destinationsutveckling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar