måndag 11 juli 2016

Vilken grej - Almedalen 2016 med SIIR!

Vi är nu på väg hem från Visby & Gotland och känner oss allt lite trötta.  Det har varit intensiva dagar med egna arrangerade seminarier, upp & nedpackning  av vårt Handelslabb, möten med intressanta personer, mycket skratt och lite sömn.

När vi nu summerar kan vi konstatera att det gått långt över förväntan.
Att sätta mål inför en aktivitet som Almedalen är inte helt enkelt. Har du dessutom inte varit där förut så har du inget att jämföra med och det gör det inte enklare. Men, vi kan redan nu konstatera att vi klarat målbilden. Vad har vi då gjort kanske en del undrar? Det kändes nästan som "alla" var där, men riktigt så är det ju såklart inte.

SIIR hade valt ut tre intressanta seminarieämnen och dessa var:
-    Dataanalys är nyckeln till en konkurrenskraftig handel
-    Framtidens handel och digitalisering
-    Konsumentinsikt - nyckeln till framgång.
Vi var inte ensamma om att diskutera dessa ämnen under veckan utan kan helt klart konstatera att dessa ämnen är i allra högsta grad intressanta, för de påverkar så många och det skapar mycket intressanta frågeställningar.


Att ha bra paneldeltagare och moderatorer är såklart viktigt för att skapa en bra dialog och genom mixen av deltagare i våra seminarier fick vi fram just de intressanta dialoger vi eftersökte.
Panelen vid seminariet om Dataanlays: Anders Glemfelt (Borås Stad Näringsliv), PA Prabert (mySafetyGroup), Lena Strålsjö (Handelsrådet), Tore Thallaug (Swedma)
Dataanalys är ju ett ämne som diskuterats under lång tid, men är fortfarande lika aktuellt. 90% av all data som finns har producerats de senaste två åren. Hur använder företagen egentligen sin kunddata idag och hur mycket fokus lägger de på att använda "rätt" data för att ska skapa förståelse för hur beslutsprocesserna ser ut? Vi kan utifrån panel-diskussionen konstatera att det finns mycket kvar att göra. Panelen diskuterade bl a den personliga integriteten, hur mycket data vill vi som konsumenter dela med oss av innan det känns "creapy"? De företag som väljer att jobba med sin data för att lära känna sina kunder och som väljer att "riva murar" internt mellan sina avdelningar, är de företag som kommer att lyckas framöver. Att arbeta med data är inget enbart för IT avdelningen eller enbart för försäljningsavdelningen, utan det krävs att alla inom företaget är engagerade och förstår hur viktig konsumenten är.
Panelen vid seminariet om Framtidens handel: Magnus Lenngren (Collector Bank), Tomas Eneroth (Gruppledare för S i Riksdagen), Andreas Hedlund (Handelsrådet), Christer Hernestig (Tactel)
Framtidens handel, hur kommer den att se ut? Ja, det är ju inte direkt en enkel fråga att svara på.
Det som vi med säkerhet vet är att konsumenterna kommer att kräva alltmer. Företagen måste våga testa nya digitala verktyg, men det handlar då inte om att ersätta personalen i en butik utan som ett komplement.
Några av paneldeltagarna:
Thomas Enerot, gruppledare för Socialdemokraterna i Riksdagen:
– Arbete inom handeln är inte enkla, utan de kräver allt mer utbildning och en allt högre kompetens.
Andreas Hedlund, Handelsrådet:- Det behövs mycket mer forskning och behovet ökar i takt med handelns förändring.

Konsumentinsikt är såklart starkt kopplat till den kunddata som företagen har. Detaljhandelskedjornas kundklubbar är en stor källa till data och där finns det ofta mycket stora datamängderna och det handlar om att kunna urskilja mönster. Företagen måste aktivt föra en dialog med sina kunder för att lära och förstå. Det handlar om att företagen kan utveckla sina erbjudanden utifrån kundernas olika personligheter. Det är många olika beteenden som påverkar köpbeslutet, inte enbart det kognitiva.
Panelen vid seminariet om Konsumentinsikt: Anders Glemfelt (Borås Stad Näringsliv), Magnus Roos (föreläsare), Meg Tivéus (Styrelseproffs), Tobias Åbonde (Bring), Jonas Ogvall (Svensk Digital Handel), Tommy Hansson Strand (Volvo Cars)
Många företag arbetar idag aktivt med att hitta möjligheter att använda ny teknik för att underlätta för sina kunder, för att ge mer tid över till annat. Ett lysande exempel på detta är Volvo In- Car Delivery, som presenterade konceptet i anslutning till ett av SIIR:s seminarier. Ett oerhört spännande koncept som ni kan läsa mer om här

Utöver våra föreläsningar visade vi upp valda delar av vårt Handelslabb. Vi på SIIR är väldigt stolta över vårt Handelslabb, som säkert flera av er besökt när ni varit i Borås. För att flytta ett labb med den inredning vi har, krävs god planering och muskler. En del teknik väger en del och kan vara ganska skrymmande och då tänker jag på skärmar och "konsoller", medan andra delar inte väger någonting alls, som te x.  ett par Tobii eye tracking-glasögon.
Många undrar ibland vad det innebär att forska inom just handel och den digitala revolution som är igång och då är Handelslabbet ett ypperligt sätt att visa på vad vi kan göra och dessutom kunna berätta om genomförda projekt.

Vårt fokus på Almedalen var främst att knyta nya företagskontakter för att skapa nya samarbeten och dessutom vill vi ju såklart att frågan lyfts om behovet av mer forskning inom handel och att mer medel går just till Handelsforskning. Att vi skapat nya kontakter är helt klart och med den draghjälp vi fått från våra paneler så känner vi också att vi fått utökad förståelse för vikten av att det behövs mer forskning inom handelsområdet.


Vi vill tacka de som gjorde det möjligt för oss att delta i Almedalsveckan:
- Borås Stad
- Eskils Tryckeri
- Vinga of Sweden
- Svensk handel

Nu tar vi på SIIR sommarledigt ett tag, men är tillbaka igen i augusti!

Ha en underbar och avkopplande sommar alla,

Hälsar Björn, Pia och Camilla på SIIR

1 kommentar:

  1. Tack för att ni var med och fyllde Handelns hus i Almedalen med spännande och intressant innehåll.

    SvaraRadera