onsdag 30 mars 2016

Akta er för erbjudande-sajter

Igår blev jag uppringd av P4 Sjuhärad. De var på tillfälligt besök i Ullared och gjorde ett reportage därifrån där en av frågeställningarna handlade om riskerna med att köpa för mycket. Med all sannolikhet är det så att ett "Shopping-Mecka" som Ullared drar till sig en eller annan shoppingmissbrukare, men överlag är det mest helt vanliga svenska konsumenter som kommer dit. Svenskar som planerar sina inköp och som har förberett besöket genom att skriva en inköpslista. För - de flesta konsumenter uppvisar ett helt normalt köpbeteende. Men sedan finns undantagen. De som är nästan okontrollerbart besatta av att köpa och som shoppar för att lindra en underliggande ångest eller spänning. Sådant köpbeteende kan leda till sociala, familjära och ekonomiska problem.
I USA uppskattar forskarna att 5,8% av amerikanerna har ett sådant tvångsmässigt köpbeteende. Nu kanske någon tänker att "det där borde väl vara mumma för alla handlare", men så är det inte alls. Köpmissbrukande kunder som väljer en viss butik eller ett visst varumärke påverkar företag mycket negativt, eftersom det ofta uppmärksammas och handlaren ibland utses som syndabock. Köpmissbrukande kunder är inget som varken konsumentrörelser eller näringsidkare vill ha.

Något som forskningen uppmärksammat de senaste åren är dock ökningen av köpmissbruk när det gäller onlinekanaler och framför allt - erbjudande-sajter som t.ex. Lets Deal. Erbjudande-sajter är aktörer som samlar in och skickar ut erbjudanden till sina "medlemmar" och erbjuder regionsinriktade rabatter och skräddarsydda kampanjer till utvalda kundsegment. Ofta måste ett visst antal kunder acceptera erbjudandet innan det kan bli verkligt. Det innebär att det också skapas en slags "tidspress", baserad på begränsad tillgång samtidigt som det sociala trycket förstärks, eftersom erbjudandet inte blir verkligt om inte tillräckligt många nappar på det. Att använda erbjudande-sajter kan innebära en risk att bli köpmissbrukare. En mycket högre risk än att någon gång ibland besöka Ullared och handla på Gekås.

//Malin Sundström 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar