fredag 23 oktober 2015

Om Lindex gör det - då gör Ullared det också


Tanja Olsson gästbloggar

Omnikanal har under en tid varit ett av handelns största buzzwords, och med all rätt. För om man tänker (och gör) rätt så skapar varumärket relevans och kundnytta. När man hör resonemangen kring hur olika företag arbetar, vem som gör det, vem som inte gör det och vilka som gör det riktigt bra, så börjar jag undra om vi inte har fått något om bakfoten. Den känslan jag ofta får är att omnikanal blivit synonymt med att företaget också måste driva digital handel. Men är det så eller har vi otur när vi tänker?
För ett par veckor sedan fick Lindex mycket positiv feedback bland annat på Linkedin om att de gör det. De gör det på riktigt! Alltså det här med omnikanal, att kunden sömnlöst kan röra sig mellan e-handel och fysisk butik. Och absolut den upplevelsen som beskrivs är utan tvekan en smidig, sömnlös service när produkterna inte finns på plats i den fysiska butiken. Tack vare ett väl fungerande system kunde döttrarna få hoodies och byxor, till kampanjpriset och det gick enkelt betala för allt direkt i butik för att sen hämta kläderna när och var det passade kunden. Hatten av och bra jobbat Lindex, ni gjorde kunden nöjd. Mycket nöjd! Men jag vågar påstå att om Lindex gör det, så gör Ullared det också! Det där med omnikanal alltså!

Sakta i backarna tänker säkert en hel del, Ullared eller rättare sagt GeKås har ju ingen e-handel. Nej det har ni helt rätt i men måste en omnistrategi verkligen innefatta digital handel?


Definitionerna av omnikanal varierar men den grundläggande logiken bakom är bygga ett kundfokus där kunden blir navet som allt agerande utgår ifrån. Att företagets agerande optimerar kundresan och att företaget i alla beröringspunkterna uppfyller kundens behov och förväntningar. Att man som varumärke skapar kundnytta i alla kanaler, ja alla kanaler som man arbetar. Om man tänker på omnikanal utifrån det synsättet så blir det med ens väldigt tydligt att en vanlig detaljhandlare, bricks and mortar, kan ha en lika väl fungerande omnikanal som ett företag som säljer till sina kunder både i fysiska och digitala miljöer. I Gekås fall har den fysiska butiken skapat en destination, destinationen Ullared. Man har sedan beslutat att den upplevelsen fungerar bäst med fysisk försäljning som huvudfokus och där andra kanaler som ett magasin, en tvshow, blogg och en hemsida skapar kundnytta genom att förstärka upplevelsen och kundresan.För att shoppingäventyret ska bli så smidigt som möjligt för besökarna har man utvecklat bussresor och boende för besökarna. Man har, själva eller med samarbetspartners, skapat ett nöjesutbud både i och kring varuhuset. Man har till och med etablerat Ullaredsflyget som med ens minskade det upplevda avståndet mellan Norrland och Gekås betydligt. Alla dessa insatser kan ses som kanaler för att driva besökare till den fysiska försäljningen. Kanaler där man arbetar för att sätta kundens behov och upplevelse i centrum och bygga ett erbjudande optimerar kundresan. Så som sagt med det resonemanget så vill jag återigen påstå om Lindex gör det så gör även Gekås det!

//Tanja Olsson
The Customer Company

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar