måndag 28 september 2015

Ska det vara kul att handla mjölk och apelsiner?

Det rapporteras från Postnord i e-barometern att de varor som förra året ökade mest inom e-handeln var dagligvaror. I e-handelns begynnelse för ca 15 år sedan var just dagligvaror ett sorgebarn då konsumenterna ville krama sina apelsiner innan de valde att ta med dem hem.
Nu är dock läget ett annat. 


 
Med trängselskatter i storstäderna Stockholm och Göteborg, med höga bensinpriser och med ett bristande intresse för just bilar behöver folk köpa leveranser.  Ja, de generationer som växer upp nu har inte i samma utsträckning som tidigare generationer en dröm om att äga en bil. De uppskattar istället bekvämlighet och att köpa tjänster. 

Som forskare på SIIR tidigare visat är e-handel bekvämt och bekvämligheten är ett viktigt skäl till att man väljer att e-handla. Att dagligvaror nu blir en allt populärare kategori inom e-handel beror även på att det nu betraktas som en betydelsefull tjänst att e-handla dem.

Dagligvarubutiken skapades som en tjänst för att förenkla för människor i deras vardag. De behövde inte längre besöka slaktaren, ostbutiken och handla grönsaker på torget utan kunde gå till en butik som sålde alla varor kunden önskade att köpa. Till detta kom därtill generösa öppettider för att kunderna skulle kunna handla när som helst. Men, en tjänst kan väl endast betraktas som en sådan om kunden anser det vara en tjänst? Att stiga in i en stor lagerbyggnad med en svårmanövrerad kundvagn och plocka till sig mjölk och apelsiner en torsdagkväll kl 21 kanske inte längre är vad kunden vill kalla en tjänst? 
 
Om vi återkopplar till bekvämlighet blir kombinationen av bekvämlighet och tjänst snarare att handla sina matvaror på Internet sittandes i soffan med en kopp te lyssnandes på Spotifys topplista.

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel har meddelat tidigare att antalet dagligvarubutiker halverades från år 1985 till 2010. Nu fem år senare har dagligvaruhandeln på Internet tagit fart och vi kan ana att den kommer att påverka de fysiska butikernas omsättning negativt, speciellt de stora butikerna i ytterområdena. Hur ska då våra stora dagligvarubutiker och handelsområden utanför städerna klara detta? 
 
De som är uppbyggda för att bilburna familjer ska komma dit och lasta kundvagnarna fulla.  Jo, det finns något förutom bekvämlighet och tjänster som folk i allmänhet uppskattar: Upplevelser och underhållning. Med Måns Zelmerlöv sjungande bland mejerivarorna och Leif Mannerström som lagar mat bakom fiskdisken då kan nog folk tänka sig att åka till en fysisk dagligvaruhandel, även om de måste ta bussen dit. 

Det ska vara kul att handla mjölk och apelsiner.
 
Sara Hjelm Liedholm//Forskare SIIR


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar