onsdag 2 september 2015

Detaljhandeln kan driva snabbare e-handelsleveranser

Martin Richardsson gästbloggar


I Postnords ebarometer för Q1 2015 står att läsa att kunder i snitt förväntar sig en leveranstid på 3,9 dagar och att endast 1% förväntar sig leverans inom en vardag. 71% tycker alltså inte att det är viktigt att få varan levererad nästkommande dag. Man verkar vara ganska nöjd med hur det fungerar just nu. Jag tror att detta kommer se annorlunda ut inom kort. En av anledningarna är detaljhandlarnas optimering av utlämning av webborder i butik.

Utlämning i butik är en populär tjänst bland många detaljhandelsföretag. Kunden beställer på nätet, lagret packar ordern och lägger med den i nästa ordinarie leverans från centrallager till vald butik. Kunden får sitt sms när paketet anlänt och hämtar upp sin order i butiken. Företaget sparar kostnader så frakten blir i regel gratis, vilket kompenserar för den ibland något förlängda leveranstiden.

Det som kan förändra kundernas syn på en acceptabel leveranstid är att fler detaljhandlare anammar konceptet ”In store fulfillment” eller ”ship from store” och helt enkelt packar ordern i den valda utlämningsbutiken, när detta är möjligt. Detta förutsätter att de flesta detaljhandlares e-handel domineras av storsäljare som redan finns på plats på utlämningsstället, dvs butiken. När det gäller long tail-försäljningen kanske den även i fortsättningen får försörjas av lagret. När kunderna börjar vänja sig vid att få sitt leverans-sms en timme efter beställning kommer uppfattningen om vad som är en rimlig väntetid förändras.
Bild: NetSuite

En naturlig utveckling av detta blir ”store to door”, där ett bud hämtar upp beställningen i butiken när den är packad, och levererar till arbetsplats eller hem, inom bara någon timme. Detta skapar också helt nya möjligheter, där en kund i Kiruna kan köpa en vara som befinner sig i en butik i Trollhättan. 

Den största utmaningen i detta är att lagersaldon måste stämma. Den årliga inventeringen av butiken måste ersättas med en löpande rutin, eller ännu hellre realtidsinventering, den dagen alla produkter är RFID-taggade.
Eventuella budtjänster som kopplas på måste dessutom erbjudas till ett rimligt pris. Är marknaden Sverige för liten för detta? Jag hoppas inte det. Kreativa uppstickare som exempelvis Urb-it har visat att modellen fungerar i Stockholm. Men sannolikt vill inte alla kunder betala de 149 kronor som tjänsten lär kosta idag. Varans värde och hur akut behovet är spelar naturligtvis också stor roll.

Sist men inte minst blir detta ett nytt arbetssätt för butikspersonalen. Vilken kund skall prioriteras i juletid, när kön till kassan är lång? Webbordern som pockar på uppmärksamhet, eller kunden framför näsan som vill ha hjälp här och nu? Människan kommer nog alltid ha förtur, men gamla arbetssätt kommer förändras. De rena ehandlarna får konkurrera med andra medel. Sannolikt produkt, pris och påverkan. Den bästa platsen är redan reserverad av detaljhandlarna.

//Martin Richardsson
E-handelsansvarig 
Hemtex

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar