torsdag 25 juni 2015

Till och med IKEA skruvar om affärsmodellen

Affärsmodeller ändrar sig på löpande band just nu. En del menar att det beror på handelns digitalisering och att den radikalt förändrar företags sätt att göra affärer. Till och med IKEA skruvar om sin affärsmodell just nu.

När man handlar på IKEA har man vant sig vid att jobbet startar när man kommer hem. När möblerna skall skruvas ihop. Det har liksom varit en del av ett IKEA-besök. Att man inser först när man kommer hem att eländet ska sättas ihop också. Och att det som vanligt kommer att fattas någon skruv och att hela hallen kommer att bli belamrad med kartong och plastemballage som måste till återvinningen. Men nu tänker IKEA nytt genom att erbjuda tilläggstjänsten att någon följer med hem och skruvar ihop dina möbler. Det kan ni läsa mer om i t.ex. Veckans Affärer.

Det som är intressant med en sådan här tilläggstjänst och IKEA är kanske att själva fundamentet för IKEA.s affärsmodell börjar förändras. Ni vet det där om att "Vi gör vår del. Du gör din del. Och tillsammans sparar vi pengar."
Den idén har fungerat fullständigt lysande under lång tid, men den har också byggt på att de flesta kunder haft mer tid och energi än pengar (eller åtminstone upplevt det som så). Nu har man insett att det kanske finns en massa fler kunder där ute som också skulle kunna bli IKEA-kunder men att det som håller dem tillbaka är just arbetet och slitet med att sätta ihop möblerna själva. Att kunder vill köpa billigare möbler genom att göra jobbet själva är kanske inte något för de många människorna längre?

Med all sannolikhet finns det potentiella kunder där ute som gärna skulle handla på IKEA bara de slapp att göra jobbet själva - OCH de är troligen beredda att betala för den tjänsten. Det ska bli spännande att följa utvecklingen av det här och se om det fungerar. Det ska också bli spännande och se hur prissättningen ser ut när det gäller tjänsten att få möblerna ihopsatta. Om tjänsten hör ihop med t.ex. ett e-handelsköp eller om den separeras och prissätts för sig.

Foto: Johan Hagberg, IKEA Hamburg/AltonaMalin Sundström


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar