tisdag 30 juni 2015

Kollektivismen leder till nya affärsmodeller


I disruptiva tider krävs innovation och kreativitet. Det är många överens om. Men frågan är hur man kan vara kreativ med kniven på strupen, när varje vecka handlar om att nå uppsatta försäljningsmål och kampanjplanera ihjäl sin verksamhet? En hjälp kan vara att studera konsumenter i vardagen och försöka förstå vad som är på gång, innan allt för många också insett det. 

Och om man väljer att lita på de tecken som vi ser just nu; nämligen att människor i högre grad skapar egna strategier för att hantera informationsbehov och informationsöverflöd. Samtidigt som kollektivismen växer sig allt starkare. Den som innebär att människor umgås och arbetar medvetet ihop med likasinnade och söker tillhörighet och mening i vardagen med de som uttrycker värderingar i likartad konsumtionsstil. 

I ett digitaliserat samhälle innebär sådana livsstilar möjligheter att utveckla nya sätt att skapa kundvärde – och nya sätt att ta betalt. Ett intressant sätt att finansiera verksamhet och skruva på affärsmodellen är genom att fundera över hur likviditeten i företaget kan ökas genom att bjuda in sina kunder att bli medfinansiärer. Jag inser att det låter knäppt, men det är fullt möjligt. Tro mig. Eller snarare sagt – tro Meermin och Gustin. För de verkar ha lyckats! Och nyckeln heter crowd funding!


Den spanska skoproducenten Meermin skruvade sin affärsmodell genom följande:

De designar en modell och lägger ut på webben med en klocka som räknar nedåt samt en stapel som visar hur långt det är kvar tills skon är helt finansierad. Så snart den når full finansiering stängs gruppen/sajten ner och skon börjar tillverkas.


Ett annat exempel är Gustin. Allt som omsätts erbjuds via crowd funding och företaget har bara en försäljningskanal – webshopen.

Den typen av försäljning kan också bidra till en mer hållbar konsumtion. Den gör att något överskott av saker inte uppstår. Vi slipper reor. Vi slipper problemet med att frakta varor till olika platser i hopp om att få dem sålda någonstans. Intressant tycker jag. Och säkert många med mig. 

//Malin Sundström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar