fredag 6 mars 2015

Västsverige kan bli ännu bättre på handel

Temat på arbetsmiddagen hos landshövding Lars Bäckström igår var "Textil & Design". Kändes inte helt klockrent för en handelsforskare som undertecknad att delta när inbjudan kom men jag är glad att jag deltog. För väl på plats visade det sig att det kryllade av handelsproffs. Kända och okända människor från Eton, Gina Tricot, H&M, New Wave, Nudie, Swegmarks och Oscar Jacobson minglade glatt med politiker, evenemangsfolk, artister och komiker. Och så fick jag en ny bekantskap i form av Ali Davoodi på Fresh Fish.

Foto: Malin Sundström, middag hos landshövdingen under temat Design & Textil


Lars Bäckström var inte helt explicit med vad han ville med middagen men min tolkning är följande:Västsveriges stora konkurrensfördel vad gäller kompetens och kunskap inom handel måste förvaltas bättre.

Skälen till att vi måste bättre är flera. Bland annat handlar det om den internationella konkurrensen.

  • Vi har inte tid att slå oss till ro och tycka att vi är tillräckligt bra, vi måste bli bättre, vi måste växa snabbare men samtidigt mer hållbart, vi måste identifiera några särskilt viktiga kompetenser och nischa oss ännu tydligare gentemot omvärlden. För frågan är inte om de stora globala jättarna kommer att göra entre på den nordiska marknaden: frågan är när de kommer.

Sedan handlar det om välstånd.

  • Vi måste bidra till förnyelse, värdeskapande innovationer och tillväxt. Och handeln måste lyftas fram som den innovationsdrivare den faktiskt är och inte betraktas som en okomplicerad sektor med målet att köpa in billigt och sälja dyrt. Handelssektorn är otroligt komplex och arbetar (kanske i det tysta) med innovationsprocesser som bidrar till välfärd och livskvalitet. Egna märkesvaror (EMV) är ett av många exempel på output från innovationsarbete inom handeln. Att handeln själv väljer att ta fram EMV gör att konsumenten får fler val och ökar konkurrensen. Ett annat exempel på innovationsarbete är handelns skicklighet i att utveckla nya tjänster som underlättar konsumenternas vardag, t.ex. click-and-collect.

Det handlar också om arbetstillfällen.

  • Handelssektorn är den största privata arbetsgivaren i Europa och i Sverige är var åttonde medborgare anställd i ett handelsrelaterat yrke. Om vi dessutom lägger till besöksnäringen så ökar den siffran dramatiskt. I Västsverige kanske handel i kombination med kultur skulle kunna bli just den magnet som behövs för tillväxt. I Borås pågår ett spännande arbete där kulturerbjudanden ökar intresset av att besöka staden och som i sin tur påverkar handeln positivt. Kanske kan vi utveckla handelskoncepten i Västsverige framöver så att de tydligare kommunicerar den särskilda kompetens som regionen besitter. Jag tänker främst på konst, design och hantverk.
Det handlar också om design.

  • Vårt designarv är rikt och bidrar till handelsutveckling. Och det handlar inte bara om textilindustrin utan om konst- och hantverkt, möbler, keramik samt design- och formgivarutbildningar. Vi ser resultaten inom modeindustrin i form av Lindex, Kappahl, Hemtex, MQ och Gina Tricot, men vi får inte glömma bort Foder Vävnad och Oxeon samt Rörstrands Center, möbelindustrin i Tibro och designkollektiven i Göteborg som t.ex. Modern Times och Brikolör.


 Malin Sundström//Föreståndare SIIR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar