onsdag 4 mars 2015

London och framtidsglimtar 1

Det händer mycket i butikerna i London. Det kan vi konstatera efter ett Englandsbesök under två dagar i syfte att kartlägga vad som är på gång i handeln och för att försöka hitta spår av den digitala handeln.
Foto Camilla Carlsson, Burberry

Ett studiebesök med strukturerade observationer visar åtminstone två fenomen som skiljer Londons handel från Stockholms: Antalet butiksmedarbetare med smartphones/surfplattor/headset är väsentligt fler i London. Betalstationerna i butik är mer än 4-dubbla till antalet och kassadisken har en avsevärt mindre framträdande plats. Konsekvenserna av en digitaliserad handel börjar nu synas i butikerna. På allvar.

Det hade varit intressant att också ta del av siffror när det gäller genomsnittlig butiksyta i London, men känslan är att butiksytorna krymper. Dock inte till förmån för mer inspirerande och estetiskt innovativa lokaler. Miljöerna ser ut ungefär som vanligt, fast det är lite mindre med plats. Å andra sidan verkade det också som att färre personer valde att konvertera från fotgängare på trottoaren till kund i butiken.
Foto Camilla Carlsson, John Lewis


På konsumentsidan är det också skillnad. Var och varannan kund använder sin mobil i butiken. De scannar QR-koder i olika appar och får en annorlunda produktupplevelse. WiFi är en hygienfaktor i serviceutbudet och för de kunder som inte känner sig bekväma med att lägga vissa produktbeställningar online erbjuds en kort utbildning i det nya sättet att handla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar