onsdag 18 februari 2015

Kreativitet och nya butiksformat

Det är spännande när unga människor som brinner för handel får vara med och tänka till om framtiden. För ett tag sedan hade vi duktiga studenter som besökte Handelslabbet och efteråt fick i uppgift att skissa på hur framtidens butik kommer att se ut. Resultaten var spännande och det här har vi bloggat om tidigare här

För att detaljhandelsaktörerna inte ska tappa fart och verkligen hänga med in i framtiden krävs att man inte är rädd. Det krävs mod när det gäller investeringsbeslut. Mod att ta till sig den senaste teknologin. Det krävs fart och kreativitet. Och man måste skaffa sig djup konsumentinsikt. Det här skriver Gabriella Mellergårdh om. Men det där med kreativitet är inte helt enkelt. Hur sjutton får man kreativa idéer? Går det att lära sig att tänka kreativt? 

Tja, därom tvistar de lärde. Men vi på SIIR fick lite idétorka och insåg att vi måste sparka igång nya tankar. Så sagt och gjort - i söndags åkte vi till London. För att "spana" in kreativa idéer och intervjua butikspersonal. Och för att se hur långt digitaliseringen kommit i butikerna, något vi lovar att snart återkomma till.

Men vi fick också se spännande fysiska miljöer med design och ombonade miljöer. Den butik som hade överlägset flest med kunder (ja där vi faktiskt fick trängas) var leksaksaffären Hamleys. Och där var de digitala inslagen (riktade mot kundens köpprocess) få till antalet. Istället trängdes butiksmedarbetarna med kunderna. Överallt stod personal och visade funktioner, informerade om produkter och interagerade med kunderna. Och stod man i vägen för en fjärrstyrd helikopter så fick man helt enkelt skylla sig själv... 

Miljön andades upplevelse och känsla. Produkterna stod i fokus - tillsammans med de små kunderna. Och dagens viktigaste fråga för en av kunderna var givetvis: var skall hjärtat i nallen placeras?
//Malin 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar