fredag 13 februari 2015

Investera i kompetens

Handeln har en stabil tillväxt. Det känns tryggt för någon som vurmar om svensk handel och som vill att handeln ska finnas kvar. Men den känslan byts snart ut till oro när man inser att handelns lönsamhet sjunker. I vart fall är det vad Jonas Arnberg på Svensk Handel visar. I förra veckan var Jonas en av föreläsarna på Handelsfastigheter 2015 och jag lyssnade med stort intresse när han drog sin analys om just lönsamhet som bl.a. visar att sällanköpshandeln har en mycket negativ lönsamhetsutveckling, medan dagligvaruhandeln står sig hyfsat. 

När det gäller specifika branscher inom handeln finns säkert särskilda utmaningar, även dem ofta kopplade till lönsamhet, men ibland också till kreativitet och design. För ett tag sedan deltog vi på SIIR i en paneldebatt på Stockholm Design Talks: Butik 2020 - utmaningar och möjligheter inom framtidens möbelhandel. För er som är nyfikna så kan ni gå in och se den här diskussionen i efterhand. Det gör du här


Gunnar Ström har en viktig poäng i den här debatten när han säger att vi framtiden måste investera mycket mer i handelsanställda, satsa på kompetensförstärkning och utveckla det personliga servicemötet. Han gjorde en intressant poäng av det här när han berättade om en VD och en personalchef som diskuterade kompetensutbildning och där personalchefen sa: 
Vad händer om vi investerar pengar i att utbilda vår personal och så slutar dom? 
Då svarade den kloka VD.n - vad händer om vi inte investerar och de väljer att stanna?


Kloka ord som leder till eftertanke så här en fredag. 

Trevlig helg alla//Malin 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar