torsdag 5 februari 2015

Handelns utmaningar

Som ni säkert förstår är en fråga som upptar mycket av min tid just nu "vilka utmaningar står svensk handel inför?". Och ju mer jag gräver i frågan desto mer intressant blir svaren. För det finns så många kloka handelsmänniskor där ute som var och en har funderat ordentligt på frågeställningen. Och som återkopplar med både oväntade och välargumenterade svar.

Ett exempel är en expert som menar att den riktigt stora utmaningen för svensk handel är att kunna lyfta blicken, att inse att det inte går att arbeta för kortsiktigt och ensidigt. Att det är helt nödvändigt att också ställa de större frågorna och söka svaren. Som t.ex. vilken effekt "konsumtionskritiken" som råder kommer att få på handeln över tid? Andra kloka inlägg har handlat om integritet och datasäkerhet. Vad som händer om alla dessa datamängder som samlas in hamnar i fel händer? Hur det kontantlösa samhället kan bidra till en tryggare plats att leva på?

En forskarkollega till mig från UK (Jonathan Reynolds) pratade redan förra året om de stora frågorna och "hoten" i form av ett tankeexperiment:

Tänk om allt går åt skogen?
Tänk om butikerna i framtiden är otrevliga platser fyllda av hot, rån och kriminalitet?
Tänk om våra stadskärnor dör?
Tänk om vi får ständigt nya valutor som betalningsmedel, där bitcoin bara var början på en osäker värld?
Tänk om din identitet ständigt stals och missbrukades?
Tänk om människor enbart bor i de stora städerna?
Tänk om du inte kunde lita på det som du såg i dina Google glasögon?
Tänk om dina leveranser aldrig kom fram?
Tänk om e-handeln orsakade en ekonomisk härdsmälta?

.. kanske vi alla skulle hjälpas åt att forma det nya handelslandskapet?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar