måndag 19 januari 2015

Varför ska man forska om handel?

Från och med mitten av januari har jag anlitats för ett projekt på Handelns utvecklingsråd. Jag skall tillsammans med övriga på HUR ta fram en forskningsstrategi för den svenska handeln.

För de av er som är insatta i handelsfältet är det säkert välkänt att handel har en viktig roll i samhället. Handel har ofta varit det som byggt städerna, som skapat naturliga mötesplatser för människor och som bidragit till att välfärd och levnadsstandard har förbättrats. Vi vet också att "handel föder handel" och kanske har vi betraktat förekomsten av handel och butiker som något självklart och förutsägbart, ett fenomen som alltid kommer att finnas. Nästan religiöst. Som Hasseåtage uttryckte förekomsten av Robert Lind i Kramfors AB i revyn Under dubbelgöken.


Nästan lika religiöst har "The Wheel of Retailing" förkunnat tron på givna utvecklingsmönster och hur det i sin tur leder till att detaljhandelsformer förändras efter etablering. Och sådant känns ju skönt. Att man har något som man kan tro på. Eller?

Ja, just det. Eller? För just nu händer det mycket inom handeln, e-handelsandelen av total detaljhandel växer, butiker får digitala inslag, nya butiksformat uppstår, konkurrensen hårdnar, mega-aktörer som Alibaba Group och Wal-Mart sneglar på nya marknader och somliga har till och med börjat lufta sina farhågor om att handeln kanske inte kommer att överleva i framtiden. I vart fall inte så som vi känner handel idag.

I den här bloggen finns inte utrymme för att utveckla möjliga svar på en sådan farhåga, men jag kan i vart fall konstatera att handelsbranschen sällan lyckats samla krafter för att gemensamt identifiera framtidens utmaningar, utan valt att arbeta utifrån olika branschers behov och där små aktörer valt att föja de riktigt stora. Det gäller i lika hög grad nu som historiskt. Och av det skälet är det vansinnigt intressant att få vara en del av ett arbete som innebär att försöka besvara frågan vad det är som utmanar möjligheterna till en långsiktigt hållbar tillväxt av svensk handel och identifiera vilka forskningsområden som kommer att vara viktiga på lång sikt.

Men för att kunna göra det krävs också en medvetenhet om varför man ska forska om handel. Det krävs en förståelse för vad handelsforskning kan bidra med. Det krävs passion och nyfikenhet. Det krävs engagemang från både den part som forskar och de parter som beforskas. Det krävs resurser och det krävs excellent forskning.

Så den här bloggen har som syfte att få dig som bloggläsare att tänka till!
 • Fundera över varför du tycker att man ska forska om handel (eller varför du inte tycker det).
 • Hur anser du att riktigt bra handelsforskning ska bedrivas och för vem ska resultaten presenteras?
 • Vad ska handelsforskning leda till?

Och när du funderar får du gärna också respondera till mig med vad du tänker. Det kan du göra via ett inlägg här på bloggen eller via ett mail direkt till mig. Alla tankar mottages tacksamt!

Malin
malin.sundstrom@hur.nu
malin.sundstrom@hb.se


 

4 kommentarer:

 1. Handelsforskning borde fokusera ännu mer på konsumenternas synvinkel. Vad efterfrågar de? En sak som är tydlig är att dagens konsumenter i alla fall vet vad dom INTE vill ha. Hur får man de då att få en djupare insikt om vad de själva faktiskt vill ha?

  SvaraRadera
 2. Kul återkoppling! Jag tror inte att jag fått en sådan synpunkt tidigare, men visst borde handelsforskning även bedrivas för konsumenternas skull (och bästa)!

  SvaraRadera
 3. Hej Malin!
  Handelsforskning skall bedrivas för alla (kunder, butiker & leverantörer) och presenteras för dem som kan få det att hända i butik. Jag arbetar på ett stort företag i leverantörskedet inom dagligvaruhandeln. Vi har sedan många år slutat försöka omvända konsumenten och arbetar för att göra butiksbesöket så "friktionsfritt" som möjligt genom att möta upp mot deras förväntningar i butik.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig Martin. Visst är forskningen till för alla. Och det är superviktigt att forskningsresultat når fram till alla de människor som har förmågan att ta hand om resultaten och omvandla dem till spännande innovationer.//Malin

  SvaraRadera