fredag 26 december 2014

Nytt eller gammalt?

När Boo.com lanserades i slutet av 1990-talet var det en revolutionerande nyhet för e-handeln. Tänk att kunna köpa modeplagg i 3D-format som man kunde prova på en virtuell docka! Utan att fördjupa mig i hela företagshistorien så vet vi alla hur det gick för Boo.com. De gick i konkurs. Upp som en sol ned som en pannkaka har många sammanfattat den korta historien med. De av oss som har ett konsumentperspektiv vågar nog drista oss till att säga att det nya var lite för nytt. Det kreativa och unika med ny teknik levererade inte kundnytta för konsumenterna. Det krånglade med uppkopplingen, det var segt att besöka en hemsida med tung grafik och många hade inte de tekniska förutsättningarna som krävdes vad gäller sin PC.

Men det var då och nu är nu. Nu vet vi alla hur det gått med Internet och konsumenternas vana att ständigt vara uppkopplade via mobila enheter. Att ibland köpa något via nätet är lika naturligt som att handla i butik. Konsumenterna är redo, ser nytta i möjligheterna, har de tekniska förutsättningarna och börjar ändra sitt beteende. De fattar också köpbeslut på ett annat sätt jämfört med tidigiare.

Under senare tid har marknaden prisats av massvis med innovativa idéer kopplade till Internet och e-handelsförsäljning - som t.ex. Virtu Size. En nygammal idé har under året lanserats av LikeAGlove. Det vill säga: det är en gammal idé, men med lite annorlunda teknisk lösning, och lanserad i en tid då e-handeln fullständigt exploderar.

Det LikeAGlove gör är att de tagit fram ett "smart klädesplagg" med sensorer. När du drar på dig tröjan eller klänningen så mäter plagget av din kropp och laddar upp information om dina exakta mått till en programvara. När informationen är uppladdad får du rekommendationer om vilka storlekar du borde köpa för en rad olika varumärken.
Tack Frida Wentzel på TNS SIFO för tipset om LikeAGlove.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar