tisdag 23 december 2014

Några jultankar

Jag har fått en hel del bekymrade mail från detaljhandelsaktörer den här hösten när det gäller e-handel. Och inte minst nu när julhandeln gått in i sin sista fas. Många menar att e-handelsrevolutionen kommer att innebära en av de största förändringarna för branschen någonsin. Och frågor ställs som handlar om var kunderna kommer att handla i framtiden, men även hur omvandlingen påverkar butiksmedarbetare och anställda i handeln.

Men konsumenterna själva pratar inte om skillnaden mellan att handla på nätet och i fysiska butiker. Tidigare kunde man tydligt se internet som en arena för rationella köp där man använde sig av prisjämförelser och fakta som gjorde konsumenten smartare, alltså ett köpbeteende som skiljer sig från det vi brukar kalla för shopping där man inspireras och lockas till köp i samband med köptillfället. Men idag hör man ofta folk prata om att ”shoppa på nätet”, medan den fysiska butiken allt oftare blir en plats där du gör noga övervägda köp, om du till exempel ska köpa något snabbt på väg hem från jobbet och redan från början vet precis vad du ska ha. Kanske kan en sådan konsumentinsikt vara en hjälp på traven till alla som bekymrar sig för handelns utmaningar?
 
Om individen besöker ”platser” av olika skäl, så kanske platserna måste designas för olika syften? Och om vi ser en utveckling där allt fler konsumenter prioriterar låga priser så kommer handeln som den ser ut idag vad gäller fysiska butiker att påverkas dramatiskt. Det fysiska rummet kan inte ersättas av ett virtuellt rum. I vart fall inte med tanke på några av våra sinnen. Kanske kommer vi att under 2015 få se en renässans för rummets design, utformning, atmosfär och betydelse? Och att en sådan renässans också tar fasta på kundnyttan och inte enbart det spektakulära? 

Kloka och erfarna vänner till mig i branschen har också påpekat att det handlar om att möta utmaningarna genom att bevara företagets kärnvärden. Att förtydliga sin roll och erbjudande utifrån frågan ”vem skulle sakna oss om vi inte fanns”.
 
En annan insikt (också det från en vän) handlar om styrning och möjligheterna som finns till kontroll. Kanske är det så att allt faktiskt inte går att kontrollera och att just den insikten är en lösning? Att låta saker och ting ske.

Möjligen har några av er sett filmen "Being There" med Peter Sellers? Den lätt introverta trädgårdsmästaren, Mr Chance, som av en lång rad missförstånd seglar upp och blir presidentkandidat. Mycket tack vara sin insiktsfulla syn på ekonomiska cykler. Men det enda han egentligen talar om är sin trädgård. "Before spring there is winter, and after spring it is always summer. But remember fall will come and the leaves will die again. It is always like that. You just have to take care and make the best of your own garden..." 

Kloka ord. Vi kan inte styra över allt. Ibland är det lite tuffare på marknaden, ibland blåser vindarna från rätt håll. Oavsett omvärlden är det viktiga att vi alltid funderar på hur vi kan bli bättre. Att göra rätt sak i rätt tid.

Och ... apropå det ... nu tänkte jag ta lite julledigt och passar på att önska alla bloggläsare en riktigt fin jul.

Malin Sundström

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar