tisdag 30 december 2014

International shopper insight

Insikt om framtidens handel och köpbeteende produceras relativt ofta. Ibland är insikterna ganska "beiga" och ibland triggar de igång en massa tankar. Den här gjorde det för min del.

Det är en sammanfattning av Barry Lemmon på TNS SIFO som menar att handelns stora svaghet är att de låter bli att prioritera långsiktighet och att de inte använder information vi har nu för att planera för verksamheten 10 år framåt. Handelsaktörerna har fullt upp med att uppskatta morgondagens försäljning, baserad på samma period förra året. 

En intressant insikt är att det traditionella transaktionsutbytet mellan konsument och företag (tid, pengar och problem mot varor och tillfredsställelse) kanske kommer att fyllas på med fler variabler. Till exempel ”personuppgifter mot individualiserad tillfredsställelse”. Värdet av att äga sina egna historiska transaktioner och uttryckta individuella preferenser kan bli stort. Givet att personuppgifterna används på ett sätt som kunden uppfattar som värdefullt.

En annan intressant tanke är möjligheterna med att utveckla tjänsteförsäljning istället för varuförsäljning i detaljhandelsledet. Tack vare nya tekniska tjänster och teknologi kommer detaljhandelsaktörernas erbjudande att brytas ner i mindre beståndsdelar som utgör kundvärde t.ex. ”vi kopplar ihop dig med”, ”vi hjälper dig”, ”vi levererar till…”, ”vi hjälper dig byta”, ”vi hjälper dig hämta”, ”vi hjälper dig prova” etc.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar