onsdag 19 november 2014

Digitalisering – en möjlighet att anta för oss alla

Markus Nyberg gästbloggar


Nyligen deltog jag på Logistikdagen i Borås för andra året i rad. Tillsammans med kollegor från DB Schenker, konkurrenter, handlare och e-handlare fortsatte vi att sätta fingret på vilka områden vi behöver jobba mer med för att framförallt e-handeln ska kunna växa ytterligare. En av inspirationsföreläsningarna hölls av Chalmers-forskaren Per Olof Arnäs och handlade om vilka digitala lösningar som behövs för att framtidssäkra logistikbranschen. Det var en riktig boost att lyssna på och för den nyfikne går hans presentation att hitta här.
Jag drar paralleller mellan logistikbranschens utmaning till den resa som Volvo Cars har gett sig ut på. Från att något förenklat ha varit ett företag som tidigare bara bockat plåt har man tagit sig högre upp i värdekedjan genom att koppla upp sina bilar och bygga digitala tjänster kring dessa. Med Volvo On Call skapade man från början en assistansfunktion som huvudsakligen skulle larma SOS i händelse av olycka men som idag är mycket mer än så. Med tillhörande mobilapp går det att värma upp bilen, öppna den, läsa av bränslenivåer m.m. I vitvarubranschen är något liknande på väg att ske där spisar, kylskåp m.m utrustas med nätverksuttag och wifi för att kopplas upp och på sikt kunna erbjuda en rad digitala tjänster som bidrar till det uppkopplade hemmet.  Alla branscher påverkas av digitaliseringen.


Det är också här den fysiska handeln befinner sig, där butiker och kedjor börjar förbereda sig för att ta nästa kliv i sina respektive värdekedjor. De butiker som knyter ihop det fysiska med det digitala på rätt sätt, som låter det digitala bli en förlängd arm av den befintliga verksamheten har goda möjligheter att bli (fortsatt) framgångsrika. Och det handlar inte bara om att flytta ut på nätet. Kicks är idag ett av Nordens främsta exempel inom omnichannel och var tidigt ute med att flytta in e-handeln i sina fysiska butiker genom ett iPad-koncept. För inte så länge sedan lanserades dessutom ”Kicks Colour ID” som mäter och tar fram din personliga hudton som kan användas både i butik och på nätet för att matchas mot hela deras sortiment inom foundation. De lär sig hela tiden nya saker om sina kunder och engagerar dessa oavsett i vilken kanal de handlar.
Ett annat exempel i framkant tycker jag är Macy´s i USA som är på gång att rulla ut och testa 4000 iBeacons i nära 800 butiker landet över. Detta för att kunna skicka ut specialerbjudanden direkt till butikskunders smartphones via en särskild mobilapp och på så sätt öka engagemanget i slutändan. För de handlare i Sverige som redan har byggt sin kundklubb runt en mobilapp eller har planer på att göra det finns här potential att lyfta sig till nästa nivå genom ytterligare personifiering, sömlös köpupplevelse och därmed värdeskapande.

Men det är lätt att förledas i att digitalisering i sig är ett vinnande koncept. Att det är för att e-handeln är digital som den är så framgångsrik och att det är därför som den fysiska handeln har halkat efter. Vi vet att majoriteten av svenska e-handlare är olönsamma så att bara vara digital räcker med andra ord inte. Kundinsikt, kundservice, kännedom och relevans kring det egna varumärket, köpupplevelser och logistik är bara några exempel på saker som måste fungera för den som vill skapa framgångsrika affärer, oavsett om man är digital eller fysisk. Däremot skapas det helt nya förutsättningar till kundinsikt genom att skörda det som digitaliseringens frukt ger för den som har en tydlig och genomtänkt plan.

I den första av två workshops på Logistikdagen diskuterades PO Arnäs föreläsning, vilka digitala lösningar som krävs för att framtidssäkra logistikbranschen. I vår grupp kom vi bland annat fram till att ännu mer information just måste digitaliseras, analyseras och användas av oss logistikföretag. Att samla in och göra information digital är bara första steget. Utan insikten om vad man gör med den och hur resultatet skall användas strategiskt, taktiskt och operativt är det inte mycket värt. Något som även butiker och butikskedjor bör fundera över. Vilka lösningar krävs för att framtidssäkra den fysiska handeln i ett digitalt präglat handelsklimat?


Så i takt med att både handeln och logistiken parallellt utvecklas åt det digitala hållet kommer vi att kunna göra oss mer tillgängliga och integrera våra olika verksamheter ytterligare, en nödvändighet för att fortsätta möta konsumenternas behov. Det kommer att skapas bättre möjligheter till både djupare samarbeten och god lönsamhet. Därför är digitalisering en möjlighet för oss alla att anta.
Markus Nyberg, DB Schenker

Engagerad, social och pratglad. Tre ord som beskriver mig ganska väl och som innebär att nätverkande är en av mina främsta egenskaper, både privat och professionellt. I rollen som e-handelsspecialist på DB Schenker i Sverige har jag stor nytta av det då jag bland annat ansvarar för olika samarbeten och partnerskap med andra aktörer inom e-handeln såsom akademi, intresseorganisationer, leverantörer m.fl. Jobbar även med strategisk produkt- och tjänsteutveckling på företagets e-handelsavdelning inom divisionen för landtransporter.
Jag gästbloggar med fokus på logistik och gärna med avseende på leveranstjänster i det som benämns ”sista milen” till konsument. Logistik som är hela samhällets ryggrad och en viktig faktor till att handeln kan fortsätta att utvecklas på ett positivt sätt, framförallt den som sker på nätet. Men logistiken är också extra viktig när det kommer till att väva ihop digitala och fysiska försäljningskanaler med varandra.

Är av åsikten att man måste börja gräva där man står för att kunna ta sig framåt mot mer innovativa lösningar varför mina inlägg gärna omfattar vad handlare, logistikföretag m.fl. kan förbättra redan idag. Men även lite annat smått och gott så klart.
Lever efter mottot ”Don’t grow up it’s a trap”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar