fredag 28 november 2014

Årets julklapp - RFID-implantat?


Årets julklapp är aktivitetsarmbandet. Men för er som vill gå ett steg längre, så kanske RFID-implantat är något att fundera över?

Vår systemutvecklare på SIIR, Björn Dahlstrand lyssnade på morgonpasset i P3 häromdagen där man kan se hur ”bio-hackning” av personer går till genom att sätta in ett RFID-chip under huden. Här kan du se inslaget

 
Biologisk chip-placering, eller, RFID-implantat, som det kallas, växer i Sverige och i omvärlden. Det är helt enkelt en liten RFID-sändare som man sätter in under huden. Sändaren är passiv och sänder inga signaler utan får sin strömförsörjning från en avläsande enhet. Den läsande enheten måste finnas nästan rakt över chipet för att kunna läsa av informationen. Och hur kan det användas?

Tja, just nu används det mest som ett ”digitalt visitkort” men det finns hur många användningsområden som helst. Till exempel pratar man om att det går att använda för att läsa av människans hälsotillstånd. Så när du kommer till sjukhuset så läser läkaren helt enkelt av ditt chip och får en massa information om hur du mår. Visst låter det enkelt? Häftigt? Eller kanske otäckt?

Oavsett vad man tycker och tänker om implantaten så kan vi konstatera att RFID-teknologin växer just nu. Den används på både tänkbara och otänkbara platser. I amerikanska pass finns det redan RFID-chip. Wal-Mart kräver av sina leverantörer att tagga varorna, flera andra detaljistkedjor kräver att kartonger med varor skall ha en taggning. Vi har fått en global standard för passiva RFID-tekniker. Mycket talar för att användningsområdena bara kommer att fortsätta öka. Och som sagt, nu ser vi taggning av människor också. I Japan blir märkning av skolbarn allt vanligare (barnens skolväskor märks med ett chip), vilket gör att föräldrarna får information om när barnen passerar ”avläsningsstationen” i skolbyggnaden. Så varför "bara" önska sig årets julklapp, aktivitetsarmbandet? Varför inte gå hela vägen och önska sig en bio-hackning istället?
 
//Malin Sundström
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar