fredag 3 oktober 2014

QR-koder

E-commerce – everywhere commerce handlar om att tänka i flera kanaler. Samtidigt.


En del aktörer gör det genom att utveckla och ta in mer teknik i sina butiker. Andra väljer att använda ”gammal” teknik och den potential som ofta finns men som sällan är utnyttjad. Det kan till exempel handla om QR-koder som kanske inte ens kan betecknas som ”teknik” men som är ett underutnyttjat verktyg för kommunikation och ibland också interaktion. Företag som lägger mycket tid och resurser på webben har en stor möjlighet att sprida sådant material via QR-koder. I dagarna har några av oss forskare på SIIR skrivit ett konferenspapper som tar upp just en studie av svenska konsumenters attityder och uppfattning till att scanna QR-koder i fysiska butiker. Och det visar sig att den studie vi refererar till har en del ny kunskap. Bland annat är det så att väldigt många faktiskt vet vad en QR-kod är. I tidigare undersökningar som gjorts visar bland annat TNS SIFO att svenskar som vet vad en QR-kod är, är i minoritet. Vi tror att ett sådant resultat kan bero på att när tillfrågade personer får en fråga om QR-koder på telefon, så vet man inte vad det är. Men SER man en QR-kod och får frågan om man vet vad det är, så är det naturligtvis lättare att komma ihåg eller relatera till dess funktion.


I vår studie visar vi också att det finns en del tydliga värden i att scanna QR-koder i butik. Bland annat kan kunden få mer konkret och direkt produktinformation, man kan koppla ihop informationen med olika filmer och bilder och man kan visa för kunden hur något monteras eller används. Digitala beröringspunkter som QR-koder är en underutnyttjad resurs. Det är helt klart.
Det kan också upplevas som naturligt att QR-koderna utvecklas när vi får fler och fler mobila applikationer och mobila e-handelsenheter. En sådan enhet har vi faktiskt just nu i Handelslabbet. Det är Virtual Stores hård- och mjukvara som vi visar upp och testar i labbet. Där kan respondenter provhandla från Granit. 

1 kommentar:

  1. I am sure this paragraph has touched all the internet people, its really really nice paragraph on building up new blog.visit: Touchskärm

    SvaraRadera