fredag 17 oktober 2014

Hemtex Grev Turegatan Stockholm

Ibland när vi får tid över gör våra medarbetare på SIIR butiksbesök och letar efter innovationer och nya idéer. För ett par veckor sedan var några av oss i Stockholm och passade då på att besöka Hemtex butik på Grev Turegatan. Känslan efteråt var frustration. För det finns mycket potential i Hemtex försök att integrera online och offline, men det finns samtidigt mycket kvar att göra innan kunden kan få en sömlös köpupplevelse. Inget ovanligt i och för sig, för de som är först med nya idéer brukar ofta också upptäcka problemen. 
Denna Sova-butik har nyligen öppnats och använder sig av ett digitalt verktyg i butik för att bredda sitt sortiment. Det digitala består av en större touch-skärm som är kopplad till Hemtex webbsida. Om kunden vill genomföra ett köp går hon/han fram till skärmen och väljer vara, precis som vid ett vanligt köp via e-handel. Varorna läggs i en kundkorg och kan redigeras på vanligt sätt (ta bort/ändra). När köpet är klart för utcheckning fyller du i ditt personnummer och dina personuppgifter hämtas via folkbokföringen. Därefter kompletteras den informationen med mailadress, telefonnummer och vart man vill hämta ut sin vara. De val som fanns var att få det hemskickat via post eller till en närliggande Hemtex-butik. Beställningen slutförs och skickas till en databas som är ihopkopplad med kassan i Sova-butiken där den digitala skärmen finns. När kunden är klar med sina inköp i Sova-butiken kan de sedan betala varorna som beställts via skärmen tillsammans med sina ihop-plockade varor samtidigt. I kassasystemet har en lista över köp gjorda via den digitala skärmen skapats. 

Nu till en fråga som kanske några av er läsare redan har ställt: VARFÖR ska butikskunden överhuvudtaget fundera på att e-handla? De befinner ju sig i butiken, de kan välja bland varorna där, de har butikspersonal att fråga, de har aktivt valt att besöka just den butiken, det verkar krångligt att beställa på en skärm. Argumenten i kundens huvud som talar MOT att vilja e-handla i butiken är troligen ganska många. Och ingenstans i butiken kan kunden hitta några argument FÖR att e-handla! 

I alla tider av detaljhandelsförändring när det gäller format och koncept har man förr eller senare insett att förändrade beteenden föregås av att individen själv upptäcker att det som är nytt ger övertygande fördelar och personligt värde. Det kan handla om värdet i att spara tid, energi eller pengar. Det kan också handla om andra värden som nytta, insikt, kunskap eller liknande. Men dessa värden måste tydliggöras. Först då brukar individen vara beredd att vilja pröva det nya. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar