torsdag 4 september 2014

Webbshop och butik

Ni som är återkommande bloggläsare vet att jag ibland kritiserar svenska handelsaktörer för att de inte tar steget fullt ut och implementerar en strategi där kanalerna smälter samman, där kunden inte ska behöva fundera över vilken kanal man köper ifrån. Det ska vara lika naturligt att köpa i butik som i webbshoppen och det ska vara möjligt att stå i den fysiska butiken och vara både butikskund och webbkund - samtidigt. De aktörer som utvecklar lösningar för ett sådant köpbeteende kan titulera sig omnikanalföretag. Ibland blir man därför så glad när det vi gör på SIIR leder till förändring (i vart fall vill vi tro att vi varit med och påverkat:-).

I ett pressmeddelande från en av de största kedjorna för hemtextil kunde man för ett tag sedan läsa följande:

Den 27 augusti öppnar vi dörrarna till vår nya konceptbutik ”Sovrum” på Grev Turegatan i centrala Stockholm. I butiken samlar vi det bästa inom sovrumsprodukter med en mix av både egna och externa varumärken. Samtidigt lanseras ett helt nytt system i butiken som knyter ihop sortimentet på plats med webbshoppens bredare utbud. (Länk)

När jag fick veta mer om det nya systemet i butiken gick det snabbt upp för mig att deras lösning är ovanlig med tanke på att de integrerar e-handel och butikshandel i ett och samma kassasystem. Kunden e-handlar i butiken men betalar inte via skärmen utan i butikskassan. I vart fall har jag inte hört talas om någon annan aktör i den storleken som valt en sådan lösning för att bli en omnichannel-aktör. Butiken öppnades alldeles nyligen och enligt rapporter så fungerade allt som det skulle. Det var fullt med personer på plats på lanseringen och om ni har någon tid över och befinner er i Stockholm rekommenderar jag ett besök. Spana då särskilt in möjligheterna att e-handla och handla i butiken: på en och samma gång.

Instagram, Hemtex: Glada miner vid öppnandet.

Butiken har fått mycket uppmärksamhet och det kryllar av bloggare som pratar om konceptet. Dagens Handel har också uppmärksammat butiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar