lördag 6 september 2014

The Future Retailing Store

Det händer mycket nu när det gäller satsningar på handelsutveckling. Senast i veckan så fick jag ett telefonsamtal från Svensk Dagligvaruhandel som ville veta mer om EU.s strategier för handelsinnovationer...och många andra är nyfikna på handelns framtid. En del ställer till och med frågan om vi överhuvudtaget kommer att ha några butiker i framtiden.

I början av det här året så samlade vi en grupp forskare för att diskutera just The Future Retailing Store och resultatet av den workshopen var spännande. Utvecklingen spretar beroende på vilka trender forskarna tror kommer att ha störst påverkan och vi kommer troligen att möta ett allt mer differentierat handelslandskap med nischade företag och mycket smala koncept. Vi kommer att få fler företag som övergår från att sälja "saker" till att hyra ut tjänster. Till exempel "bibliotek för verktyg", "bibliotek för leksaker" etc. Logistiken kommer att utvecklas enormt och transportörer/distributörer kommer på allvar att bli en del av detaljhandeln genom sina konsumentnära tjänster. Digitaliseringen går som en röd tråd igenom alla resonemang om hur framtiden kommer att te sig. Konsumenttransaktioner kommer att vara sömlösa och vi kommer att ha en bred variation av betalningslösningar. 

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om hur resonemangen fördes i workshopen, men som ni säkert förstår är det poänglöst att redogöra i detalj för olika scenarios. Fenomenet med självuppfyllande profetior är för starkt:-) och det är bättre att låta handelsaktörerna själva fylla framtidens handel med ett innehåll som konsumenterna vill ha. 

Ett konkret resultat av arbetet (förutom dokumentationen och alla idéer) blev också en konstnärlig tolkning av Thomas Nilsson. Bilden är fascinerande på många sätt och man kan titta länge på den och ständigt upptäcka nya detaljer. Om någon av er vill köpa bilden i ett stort format så finns det möjlighet att beställa ett inramat exemplar via SIIR och camilla.carlsson@hb.se. Det finns 10 stycken signerade konstverk till försäljning. 

Konstnärlig tolkning av The Future Retailing Store, Thomas Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar