fredag 1 augusti 2014

Det finns inget som är GRATISI flera nyhetsbrev från Retail Week under sommaren har vi sett samma tendenser: e-handeln ökar. Visste ni att när den brittiska allmänheten i början av 2014 tillfrågades om vad de ansåg vara den största tekniska utvecklingen under 2000-talet svarade många ”online shopping”? Nästan en tredjedel av de tillfrågade menade att möjligheten att kunna handla via webben istället för att behöva gå in i en butik och handla, hade haft mycket stor inverkan på deras liv. 

Samtidigt visar flera och oberoende undersökningar, att e-handeln troligen kommer att öka ännu mer framöver. Det gäller både i UK, Tyskland och Ryssland. Och tillväxten kommer att ske både bland de som redan idag e-handlar (de kommer att handla ännu mer) och bland konsumenter som inte handlar särskilt ofta idag.


För detaljhandelsaktörer som insett potentialen i att också erbjuda e-handel är det här goda nyheter. Men det kan också vara problematiskt. För inte så länge sedan såg jag en uppföljning av Janne Josefssons granskning av villkoren för lastbilschaufförer och åkeriägare i Europa. Sedan länge har det varit känt att trycket på transportörerna att vara mer kostnadseffektiva ibland leder till att de anlitar mindre nogräknade åkeriägare, vars chaufförer får arbeta under svåra arbetsförhållanden. Extremt långa arbetspass, obetald arbetstid då de väntar på nya leveranser, övernattning i sina bilar etc. Uppföljningen i Uppdrag Granskning som visades i juli var inte särskilt trevlig. Det verkar som att inget eller mycket litet har hänt. Och nu ser vi alltså en mycket trolig ökning av e-handel som i sin tur kommer att ställa ännu högre krav på transportörerna.Och vi konsumenter är ju i allra högsta grad en del av problemet eftersom vi allt oftare begär att leveransen ska vara fri. Det finns till och med de kunder som vägrar att handla på en sajt om de inte får fri frakt. Vi vill inte betala för tjänsten. Vi tycker det är självklart att leverans ska vara gratis. Och den här attityden kan vara problematisk om den får fotfäste tror jag. För innerst inne vet vi väl alla att det inte finns något som är ”gratis”. Gratis leverans finns inte. Någon måste alltid betala. Vi konsumenter kanske inte ska ta för självklart att leverans av paket ska vara gratis i framtiden. Vi kanske inte ens ska önska oss att den typen av leverans ska finnas i framtiden? Eller så får aktörerna i värdekedjan göra upp om nya betalningsmodeller som är hållbara. Och som inte innebär att några aktörer missgynnas. 


//Malin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar