lördag 26 juli 2014

Glapp mellan kanaler

Tanja Olsson gästbloggar

Det här med olika kanaler, dess styrkor och utvecklings potential har ju diskuterats vitt och brett under en längre tid och vi ser aktörer som exempelvis Kicks, MQ och Elgiganten som tar täten i ett omnichannel perspektiv. Kärt barn har många namn, några av uttrycken vi hör är omnichannel, multikanal, gränslöst handlande och om man är en traditionell ”retailare” som förstår att det är dags att ta ytterliggare ett steg i sitt kunderbjudande rekomenderar jag att man sneglar på tex Kicks. De fokuserar på hur mycket det digitala kan driva försäljning i de fysiska butikerna och Kicks e-handelsansvariga, Kenneth Grönlund, fanns bland annat med på talarlistan över Världens Farligaste Möte 2014. För er som inte hade möjlighet att höra honom på plats, eller vill höra honom igen så finns det en digital lösning här 

Att kombinera styrkan i olika kanaler, att stötta kunden i köpbeslutet och att förstå resonemanget och tankarna bakom kundens beteende är intressanta frågor som vi på SIIR och vår verksamhet inom ramen för Handelslabbet drivs av. För att, som Kicks, kunna fokusera på  att använda sina digitala kanaler för att driva fysisk försäljning är det avgörande att kunderna har en relation med företagets e-handel. Vi på Handelslabbet fick oss en väldigt intressant ögonöppnare under en av vårens pilostudier. Slutsatsen vi kunde dra, i just den studien, var att bara för att du är det självklara valet när kunden ska handla i butik och en av de starkaste varumärkena på marknaden så är du inte automatiskt det självklara valet vid digital handel, även om du har en utvecklad e-handel. 
Glappet som var otroligt tydligt hos våra respondenter väcker verkligen en nyfikenhet i hos mig, samtidigt som det borde framkalla en viss kallsvettning hos det specifika företaget. Det här är en upptäckt som borde fördjupas för att förstå varför ens digitala utbud inte attraherar lika starkt som de fysiska butikerna. För forskningen är detta mycket intressant att undersöka för att förstå om detta var ett företagsunikt resultat. Eller är det så att konsumenters beteende och val av aktör skiljer sig stort mellan online och fysiskhandel även inom andra segment i detaljhandeln, eller är det målgruppen som särskiljer mellan aktörernas fysiska och online-utbud oavsett bransch?
Hoppas verkligen att vi får se en fortsättning följer på denna problematik för om omnichannel är ”the way to go” i framtiden så måste man som aktör vara säker på att man har med sig kunderna i alla kanaler.
Tanja Olsson, Staples Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar