onsdag 2 juli 2014

Convenience is the new black

I en del länder är det faktiskt så att livsmedelsbutiker är utsatta för konkurrens. Och konkurrens leder i de allra flesta fall till lägre priser för konsumenter, fler alternativ, bättre service, större sortiment...ja, ni vet, allt det där. I både Europa och i Nordamerika har "kriget" på matmarknaden också lett till fler valmöjligheter för kunder att få sina varor levererade, tjänster som "Fast Delivery", "Subscription" och ""Farm to Table". "Matkassen" har funnits ett tag och naturligtvis har man ganska länge kunnat beställa de varor man vill ha och få dem hemkörda. Åtminstone gäller det för människor som är bosatta i storstäder.

Men nu börjar det dyka upp hybrider av hemleverans och matkasse, som innebär att man kan beställa sina matvaror och hämta dem själv på en utlämningsplats i närheten av sin bostad. Det här är en tjänst som designats för att bättre passa människor i mindre städer och förorter och har funnits ett tag i både USA och UK. Tesco, Whole Foods, Harris Teeter och Relay Foods är bara några av alla aktörer som kan nämnas. Och fördelen med att ha utlämningsplatser för livsmedel är, ur företagsperspektivet, givetvis att man kan effektivisera sina transporter. Istället för att köra ut tre leveranser per timme kan man klara av upp till 20 på samma tid.

Men, varför väljer då kunder att handla mat online, sätta sig i bilen och köra till en utlämningsplats? Det låter ju helt absurt när man betänker alternativet: sätta sig i bilen, åka till butiken, gå in i affären och handla det man ska ha. Svaret verkar vara: BEKVÄMLIGHET! Kunden slipper trängas i en butik med andra kunder, man kan "beställa" sina varor i lugn och ro hemifrån, man handlar bara det man bestämmer sig för och undviker impulsvaror. En del av butikskedjorna som erbjuder e-handelsmat garanterar också att de varor kunden handlar kommer från de lokala butikerna i den region som kunden bor. Då känner kunden sig också extra duktig eftersom man på så sätt gynnar det lokala. Utan att ens behöva åka till den lokala butiken.

Jag tror att leveransalternativ till slutkonsumenten när det gäller dagligvaror kommer att vara den nyckel som gör att vi snart kommer att få se en ökning av e-handel i livsmedelsbranschen. Det ska bli spännande och se vilka alternativ som utvecklas på den svenska marknaden och om en sådan utveckling också når andra svenska städer än enbart Stockholm.

Malin Sundström
Föreståndar´n på SIIR

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar