lördag 19 juli 2014

Attityder till att arbeta i handeln

Tanja Olsson gästbloggar

Så här i semestertider så märker vi av sommarvikarierna överallt, bland annat i serveringspersonalen på restaurangen och i kassan hos den lokala matbutiken.  Just detaljhandeln och restaurangbranschen, med snabbmatskedjorna i spetsen, är två branscher som hjälper till att få ut unga i arbetslivet. Ändå förvånas man lätt av mångas attityd kring dessa arbeten. Nu kastar jag dessutom sten i glashus för även jag har slängt ur mig klyschor i stil med ”akta dig så du inte hamnar i kassan på ICA” eller ”jaja får du inget annat jobb så får du väl ställa dig och kränga i en butik”. 
Går det att skrota dessa gamla attityder och vems ansvar är det att ta tätet i förändringen? När ska vi förstå att arbeta i handel är så mycket mer än vad det får credd för att vara. När ska vi förstå hur viktigt det är att den unga killen i kassan på ICA är både stresstålig och med en medfödd talang för service. Eller att den unga tjejen som jobbar som butikschef  förstår lönsamhet, budget, marginaler, personalansvar och hon att hon på nya inspirerande sätt kan hjälpa kunden köpa det den behöver.

Men det finns företag som vågar sticka ut hakan, ett sådant exempel är McDonalds . Att jobba hos dem anses nästan värre än kassan på ICA. Att steka hamburgare på heltid har nästa blivit ett skällsord eller något man hotar de skoltrötta ungdommarna med. Hur många gånger har inte någon utbrustit ”om du inte tar dig i kragen kommer du få flippa burgare resten av ditt liv”. Därför vill jag säga hatten av för McDonalds reklam som bygger på retoriken att man tror på Sveriges ungdomar. I både tv-reklam och i sina restauranger trycker man på sitt budskap och bara i förra veckan gick jag på bio och fick en skön påminnelse hur de angriper frågan. För med tyngd, tydlighet och ett allvar bygger företaget sitt varumärke, sitt employer brand och framförallt så finns en mycket intressant underliggande ton. Reklamen lyfter att jobbet hos dem är så mycket mer än att bara stå i drive-in och säga ”välkommen till Mc Donlads det går bra att beställa”. Man försöker inte bara lyfta statusen att arbeta hos dem utan man gör hela branschen en tjänst. Att arbeta i snabbmatsbranschen får en helt annan infallsvinkel.Faktum är att många företag tycker det är en merit att ha arbetat på Mc Donalds eller ICA, att den arbetssökande fått lära sig ansvarstagande och ledarskap, försäljning, kassa, säkerhet, livsmedelskontroll och mycket mer som är vardagliga lärdommar i dessa jobb.  För inte allt för länge sedan gick ett annat företag, Siba,  ut med sin satsning på yrkespraktik.
Företaget beskriver satsningen som något som ligger dem varmt om hjärtat för att både utveckla ungdomar men även för att lösa ett samhällsproblem. Praktiken ska kombinera utbildning med faktiskt erfarenhet och alla praktikanter får stöttning av en mentor på företaget Allt med syftet att praktiken ska leda till ett fast jobb hos Siba. Det finns säkert många fler exempel på bra intiativ som borde få mer uppmärksamhet. Men jag tror ändå att vi alla kan må bra av en rejäl påminnelse om att vill vi så kan vi skrota de gamla taskiga attityderna om att arbeta inom handeln. Kan vi inte bara ta alla dessa och skrota i en stor container?Sommarhälsningar Tanja Olsson, Staples Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar