torsdag 12 juni 2014

Shoppare måltipset i shoppa shoppare VM

Stefan Friberg gästbloggar

Att vinna kunder är en ständig match. Vad gör då företag för att differentiera sig ifrån varandra, för att skapa kundövertag? Samverkar med kunder? Samverkar med konsumenter? Skaffar sig insikter? Lyssnar med personalen?

Snart är det fotbolls VM. På de flesta företaget tas det fram listor där man tippar hur VM kommer att gå och man slår vad lite på skoj. De flesta som tippar matcher inom fotboll till vardags, har mer eller mindre insikter om lagen, spelarna och förutsättningarna.

Vi är många som är intresserade av detaljhandel, shopping, shoppare och konsumenter. Själv har jag sett många matcher mellan företag och kunder, på olika arenor. Jag har även skaffat mig insikter både vad det gäller träning och organisation. De flesta försöker att vinna matcherna om kunden genom att vara den starkaste spelaren och imponera på markanden, men utan att imponera på kunden i någon större utsträckning.

I dessa VM tider har jag roat mig med att dra ihop ett shoppa-shoppare VM.  I tabellen nedan finns det 2 lag, Företagens IF och Kundernas FF . För att piffa till matcherna lite, har varje match en mål pott om 10 mål att fördela. Dessa har jag sedan fördelat i förhållande till det förväntade ”bollinnehavet”. Lagen möts på 10st olika arenor under turneringen. Det är fritt för var och en att tippa matcherna, men i mitt fall skulle måltipset se ut så här;

Shoppa shoppare tipset
Matchnummer

Företagens IF

Fördelning av målpott

Kundernas FF

1

Fokus på att vinna nya kunder

8-2

Behålla existerande kunder

2

Varumärkesstrategi

8-2

Kundupplevelser

3

Inköpsresor

8-2

Kundresor

4

Konkurrentanalys

8-2

Kundsamverkan

5

Rutiner

8-2

Anpassning

6

Förvaltning

8-2

Förändring

7

”Kränga varor”

8-2

Hitta varor

8

Kundkontakt

8-2

Relation

9

Reklam

8-2

Samspel

10

One size fits all

10-0

Behovsanpassa
                                        

Resultatet innebär att företagen mål vinner över kundernas mål med förkrossande 10 – 0 i matcher.

Många pratar nu om den nya tidsåldern inom detaljhandeln. E-handel och ny teknik som snabbt förändrar matchbilden, i kampen om köpbesluten. Många företag beskriver även detta som ett hot och ytterligare en arena man måste lägga tid på.

Många kunder beskriver det istället som nya möjligheter. Något som förenklar shopping och i stället spar tid. Det verkliga utamningarna består alltså inte av innovationer som utvecklar möjligheter för kunderna.  Hoten kommer ifrån konsumenterna, kunderna och kundernas beteende. Utan insikter eller kundsamverkan, är det som att ta upp kampen med ett gigantiskt monster.  Lite som att tippa fotbolls VM alla matcher och målskyttar, utan att veta vilka som spelar eller deltar?

En sak känns klar för mig. Det är inte den nya teknikens tidsålder som vi är på väg in i vad det gäller shopping och shoppare. Det är konsumentens och kundens tidsålder.  Det kan bara finnas ett mål då kunden väljer att göra sitt köp. Då gäller det att dina kunder väljer dig, varje gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar