tisdag 24 juni 2014

A-hus Online - en husbutik på nätet

Susanne Ström, marknadschef på A-hus bloggar om A-hus Online. Ett projekt som visar att möjligheterna med e-handel inte på långa vägar är slut.

Tanken började gro i ett styrelserum inom Deromegruppen för ett antal år sedan: Skulle man inte kunna sälja våra hus på nätet..? Hur kommer nästa generations husköpare att vilja köpa sina hus? De som idag bygger Sims och hur mogna är egentligen dagens husköpare för att göra sitt ”livs största affär” på nätet? Alltså, designa sitt eget hus online och sedan trycka på beställ.

Tanken var väckt och en arbetsgrupp fick i uppdrag att undersöka möjligheter och hinder för att lyckas. Det fanns ingen annan i husbranschen som tagit ”det stora klivet” och på den vägen fortsatte vi. Den 5 maj lanserades ”A-hus Online” – din husbutik på nätet. Det var med skräckblandad förtjusning som vi följde antalet besökare på siten under den första månaden, hur många egna hus som ”byggdes/designades” och i vilken utsträckning vi fick in frågor till kundtjänsten. Det är ju ändå en process som inkluderar många frågeställningar.


Och ja, det är många som vill ställa frågor, även om informationen finns att läsa sig till på sajten.
På a-husonline.se bygger/designar besökaren sitt eget hus och kan själv välja bland de olika materialvalen. Priset justeras utifrån de val man gör och slutsumman visar kostnaden för själva byggsatsen. De flesta frågor vi får handlar om kostnaden för själva byggnationen. Man vill veta totalkostnaden för att kunna gå till banken och få ett lånelöfte på summan.
Därför har vi på  sajten lagt upp förfrågningsunderlag till alla entreprenader man behöver vid ett husbygge, så att husbyggaren själv kan ta in offerter på de olika entreprenaderna. De kan också maila oss för att få en generell prisuppgift på totalentreprenad för ett bashus. Allt för att husbyggaren snabbt ska få en indikation på vad totalsumman blir för att komma vidare i processen.

Eftersom vi är först ut på marknaden med en onlinetjänst som vänder sig till husbyggare, så har vi ingen att jämföra oss med. Kundernas synpunkter och feedback hjälper oss att utvecklas. Vi har exempelvis redan ”möblerat om” bland innehållet på sajten för att besökaren skall kunna hitta lättare. Man måste vara ödmjuk inför användaren, även när det ligger mycket hjärta i utvecklingen.

Två veckor efter lansering fick vi vår första kund! Familjen Hagman/Svensson i Motala tog steget och tryckte på ”beställknappen”. De hade redan kommit långt i sin ”husprocess” och när A-hus Online lanserades så kände de att det var helt rätt kanal för dem. Maggan Hagman berättade att: ” Det var som att sista pusselbiten föll på plats. Vi kände att vi kunde göra precis det vi ville.
Det var så skönt att kunna sitta hemma och testa tillsammans utan att ha en säljare som stressade oss.” De har valt tilläggstjänsten ”Projektledare”, en tjänst som innebär att de får hjälp med sina frågor, bygglov och byggnation av en lokal representant under hela husresan. Online och offline.

Så, vad händer nu? Självklart vill vi utveckla tjänsten vidare. Det har vi 30 001 anledningar till. Det vill säga 30 000 besökare och en husaffär. Kul om ni vill följa med oss på resan – fortsättning följer!


Kortfakta:


  • Designade hus 4 900 st
Inloggade 240 st
  • Tid spenderad i verktyget: 06:48 (genomsnitt)

A-hus Online och A-hus

Susanne Ström

Marknadschef

Länk till sajten
http://www.a-husonline.se/
Länk till artikel om första kunden Hagman/Svensson
http://www.a-husonline.se/husinspiration/vi-byggde-sjalva/fam-hagman-svensson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar