lördag 17 maj 2014

Svart bälte i shopping?!

Stefan Friberg gästbloggar:Svart bälte i shopping är vad jag förstår, ett komiskt myntat uttryck. Det kommer sig av män som gör sig lustiga över sina flickvänners eller fruars förmåga, att sätta sprätt på pengar i butiker. 


Men många gånger krävs det faktiskt erfarenheter, kunskaper och en stor arbetsinsats för att lyckas inom shopping.  Ändå spenderar företag miljarder på att upplysa oss och skapa strategier för att sälja så mycket som möjligt till oss. I den här sträva verkar shopping många gånger upplevas som en labyrint. Tidsödande, tålamodsprövande och tröttande. I efterhand riskerar man dessutom att känna sig besviken, missnöjd, missförstådd och fattigare.   

Men med ett svart bälte i shopping är ditt resultat det motsatta. Erfarna shoppare känner sig ofta både tillfredsställda och rikare efter genomförd shopping. Spontant känns det som om det ligger en och en annan möjlighet på bordet, för den som ser och förstår drivkrafterna till shopping.  Som jag ser det finns det två lösningar; antingen lär sig butikerna kundernas behov, eller så måste kunderna utbilda sig i shopping.


Jag och min fru har precis planerat, byggt och flyttat in i villa. Det finns en hel del shopping som skall till, innan ett hus står klart.  Att bygga hus handlar till stor del om att gestalta känslomässiga behov och skapa den fysiska hemmabanan för våra liv. Jag upplever att det är miljoner av beslut som skall fattas i snabb följd och med kort betänketid. Drivkraften och referenserna för besluten kommer i första hand ifrån inneboende känslor. Den förväntan och den bild som finns av det färdiga resultatet. De sammanhang som vi sammankopplar med att bo i huset. Det finns inte tid till att sätta sig in i alla detaljer, undersöka alla möjligheter, granska alla priser eller låta sig utsättas för all erbjudanden.

En viktig del av husprojektet är tomt och trädgård. 


Inflyttningen skedde nu under våren och det är ett ”växande” behov av att iordningställa tomten. Våra kunskaper på detta område är inte särskilt stora. Vårt behov däremot är kristallklart. Tankar kring det färdiga resultatet gör oss ständigt påminda i form av olika bilder med inslag av lek, gemenskap, vistelser och även skötsel.


Marknaden för anläggning av trädgårdar är relativt stor och man överöses av reklam i dessa tider. Det finns stora och små detaljister på området. Även utbud och sortiment varierar. Vart skall vi vända mig oss att få hjälp att lösa våra behov?  Vi surfar runt lite på nätet.  Sökningen sker lite på måfå. Stora marknadsaktörer inom vårt behovssegment poppar ofta upp överst i sökmotorerna.  När man väl kommer in på företagens hemsidor, möts man i första hand av produktsortiment och priser. Det är självklara byggstenar i vårt projekt, men det löser inte vårt behov och ger oss inte anledningar att handla. Det blir bara lösryckta intryck som vi inte vet om de landar rätt i vårt sammanhang eller ej. 

Hos något företag finns det till och med möjlighet att anmäla sig till en "skola". Det verkar finnas behov för utbildningar bland kunderna för att kunna shoppa? 
Nu är det ju inte vår ambition att lära oss att shoppa trädgård. Vi vill bara köpa en. 
Vidare finns det en flik som heter tjänster & service. Bingo tänker vi. Det visar sig dock att tjänster & service istället innebär hjälp med avbetalningslösningar och garantiåtaganden.


Är vår aktuella status som kund på trädgårdsmarknaden unik? Troligtvis inte! Vi har en budget, vi har tydliga behov och vi tänker handla nu. I min värld borde vi vara en drömkund på marknaden för trädgård. Ändå hittar vi ingen butik som kan ta hand om oss och lösa oss från vår köplust. 

Lösningen visade sig till slut ändå finnas. En person som kan trädgårdsbehov, butiker och produkter dök upp i en annons. Någon som gör det rätta valen åt oss, enbart genom att lyssna på våra önskemål och förstå våra behov. Svart bälte i shopping handlar tydligen inte bara om att sätta sprätt på pengar och göra det bra. Det visade sig även vara ett lönsamt yrke.
Stefan Friberg//TNS SIFO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar