fredag 23 maj 2014

Kan man stjäla en idé?Häromdagen hade jag ett kort samtal med en kollega som berättade om besvikelsen hos en annan person när han upptäckt att några andra ”stulit” hans idé och startat ett företag, baserat på idén. Det här har säkert hänt fler personer, att man haft en idé som någon annan sedan vidareutvecklat som sin egen. Och visst känns det lite bittert. Fast å andra sidan är det säkert så att man själv insett att idén varit bra, men att man inte haft tid, ork eller resurser att ta idén framåt. Man har helt enkelt låtit den vara och gått vidare till nästa projekt.


Just nu arbetar jag och flera andra kollegor med en bokidé som vi tycker är fantastisk. Det handlar om ett helt nytt sätt att se på vad en ”bok” är och idén har sitt ursprung i tanken om mass-customization. 

Självklart finns det säkert en del människor som fått ungefär samma idé, för det är bara att inse – idéer är som flockdjur. De har en förmåga att dyka upp tillsammans, men ändå vitt sprida över världen, nästan alltid under en begränsad tidsperiod. För idéer föds ofta ur samtida problem och jag kan nästan garantera att när någon får en idé, så finns det någon annan person, någon annanstans, som också får en liknande. Av det skälet kan man nästan påstå att idéer är allmän egendom. Själv har jag alltid hävdat (och hävdar) att det inte går att stjäla idéer. Idéer är gratis. Idéer är startskottet för innovationer. Men konsten att förvandla en idé till något konkret är hårt arbete. Först då kan också idén kapitaliseras och beskrivas på ett sätt som förvandlar idén till en verksamhet. För det är ju inte idén som är huvudsaken, utan genomförandet. I vart fall lär Håkan Lans ha uttryckt sig på det viset. Och jag är beredd att hålla med.


I Handelslabbet vill vi samla människor med goda idéer. Och det har redan börjat komma personer på besök som har spännande tankar. De vill testa och utveckla något de tror på. Något som kanske kan bli grunden i en affärsidé och så småningom en kommersiell verksamhet. Sådant tycker vi om på SIIR! 


Och om vi kan bidra genom att konkretisera någon del av en spännande idé så gör vi gärna det. Med förbehållet att det vi gör tillsammans ska bidra till att fler människor tänker nytt, vill utveckla och driva innovationsarbete inom handel framåt. 

På söndag åker SIIR-gänget iväg på vårt första "forskar-camp". Det blir några intensiva arbetsdagar i trevlig miljö då vi ska samla ihop alla goda idéer  som finns, strukturera dem, göra verkstad av tankarna och förhoppningsvis producera ett antal vetenskapliga texter. Det ser vi fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar