tisdag 13 maj 2014

D-Congress 2015


Distanshandelsdagen byter namn. För några dagar sedan viskade VD på Svensk Digital Handel till mig att ”nu har vi bestämt om namnbytet på Distanshandelsdagen”. ”Kul” sa jag. ”Vad bidde det?” ”D-Congress” kom det blixtsnabba svaret.

Vad betyder det och vad tycker vi om det?

D-Congress – Digital Commerce in Change klingar både fräckare och mer intressant än Distanshandelsdagen. För att inte tala om dess föregångare – Postorderdagen. Namnbytet anger också ett annat perspektiv på handel och distanshandel. Man går med namnbytet tydligt mot en breddning av den årliga mötesplatsen, där fler aktörer är välkomna, där vi inte bara pratar plattformar, konvertering, leveranser och returer. Har vi tur kommer kanske snacket handla mer om nya affärsmodeller, gränssnitt, användarvänlighet, mobilitet, Internet of Things, entreprenörskap, big data analytics och behovet av innovationer. Om jag får bestämma får vi också igång samtal om digitalt entreprenörskap, kompetensfrågor och omnikanalstrategier.
 
 
 
 
 
Så till frågan: vad tycker vi om det?
Tja, jag är försiktigt positiv. Och skälet är att förändring är spännande och kan leda till nya idéer. Det kan också hända att det dyker upp lite nya människor på evenemanget. Människor som hjälper oss andra att tänka annorlunda, utmana oss själva och vår verksamhet.

Och för att ytterligare markera att en ny era tagit vid så bestämdes för ett tag sedan att evenemanget också flyttar. Från Borås till Svenska Mässan i Göteborg. D-Congress äger rum för första gången den 12 mars 2015 och vi på SIIR är som vanligt med och ansvarar för den akademiska scenen. Har ni några önskemål om intressanta forskare som ni gärna vill höra på, så meddela oss på SIIR. Vi kanske kan uppfylla några av era önskemål.
 
 
Det är knappt att jag vågar ställa frågan vad vi tycker om flytten, men om jag ändå gör det blir svaret att som Boråsare känns det vemodigt. Och lite oroligt. Vi har blivit så vana vid att årligen samla alla e-handelsaktörer i Borås. Det har varit lika naturligt med Distanshandelsdagen och Borås, som att vi säger Ellos och Olle Blomqvist. Fast just av det skälet, så kanske det var dags för en förflyttning. Nu öppnar vi upp för fler besökare, större evenemang och mindre Elfsborgssnack i montrarna:-)
 


 
Den som känner Jonas Ogvall kan också räkna ut att upplägg och innehåll på D-Congress kommer att innehålla överraskningar. Något som spontant kan kännas lite tveksamt är att resebranschen kommer att vara inbjuden. Men det är inte överraskande. Resor, shopping och shoppingturism är nära förknippat med handel och tillväxt. Och resebranschen har varit en föregångar till nya digitala kanaler. Så välkomna i gänget!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar