tisdag 22 april 2014

När favoritketchupen inte finns på hyllan

Oavsett bransch så brukar handeln ofta ha relativt liknande problem. Men det är en sanning med modifikation. För det finns några problem som inte alla delar. Bland annat handlar det om hyllplatser. Ni som läser den här bloggen vet säkert att jag emellanåt propagerar för parollen "Glöm att förtjäna sin plats på hyllan". Med det menar jag att vi ser en ny marknadslogik som allt oftare pekar mot det kloka i att sluta fokusera på att hitta "storsäljaren" i butiken och låta den produkten få mest hyllplats, för att i stället tänka på att ALLT faktiskt går att sälja via integrering av online och offline miljöer. Men som sagt - ibland stämmer ju inte det här.


Och kanske är det så att dagligvaruhandeln är en sådan bransch. I vart fall hade jag en mycket intressant diskussion i förra veckan med en insatt person som menar att tomma hyllor är ett fortsatt lönsamhetsproblem och att vi sällan räknar på vad det kostar handeln att hyllan gapar tom precis när kunden går förbi och letar efter sin favoritketchup. För om inte varan finns på hyllan när kunden vill ha den, så innebär det i bästa fall en förlorad affär - i värsta fall, att kundens uppfattning om butiken påverkas och att man byter butik. Det där är konsekvenser som är svåra att beräkna, men också utmanande. 


Och lösningarna kan vara många. Effektivare påfyllnadssystem, snabbare förvarningar när något håller på att ta slut, eller fler medarbetare i butiken som har ännu bättre koll. Eller, en liten galen tanke, möjligheter för kunden att själv kunna kommunicera till butiksmedarbetarna via sin mobil att ketchupen är slut på hyllan med en fråga om den kanske finns på lagret? Alternativt - att man vill ha sin ketchup hemlevererad när produkten finns i butiken igen. Som sagt, lösningarna kan vara många, men de behöver troligen utvecklas och bli ännu mer innovativa.Till och med när det gäller hur vi ska få ut produkterna på hyllan:-)


.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar